ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κουτσούρης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. 27430 - 24442
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

λεπτομέρειες...

Τρίκλητη παλαιοχριστιανική      Βασιλική. Χτίστηκε από το 1965-70. Εγκαίνεια έγιναν το 1971, με σχέδια Ορλάνδου. Εκτείνεται σε 5 στρέμματα. Γύρω χτίστησαν πύργος, αίθρειο, πρόναος,     βαπτιστήριο  και βοηθητικοί  χώροι.  Οι Αγιογραφίες είναι με ψηφιδωτά. Όγκοι μαρμάρων διακοσμούν εσωτερικά και εξωτερικά τον ναό. Είναι η 3η ενορία του     Ξυλοκάστρου και βρίσκεται στον συνοικισμό.  Είναι η μόνη εκκλησία πανελλαδικά με παλαιοχριστιανικό ρυθμό που εκτείνεται από το 300-600 μ.Χ.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΑΓΚΑΔΕΪΚΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΑΓΚΑΔΕΪΚΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Το χωρίο Λαγκαδέϊκα βρίσκεται στους πρόποδες της     Χελιδορέας (Μαύρο Όρος). Είναι σχεδόν εγκαταλελλειμμένο από κατοίκους και ο μητροπολιτικός του ναός είναι ο ναός της Αγίας Τριάδος.  Είναι μονοθάλαμος ναός     και χρονολογείτε πρίν την επανάσταση του 1821. Το τέμπλεο είναι μικρό, ξυλόγπυπτο και πλήρως Αγιογραφημένο.  Το καμπαναριό είναι λίγα μέτρα πιο μακριά από     τον ναό, είναι τρίτοξο και δείχνει το μεγαλείο της εποχής του όταν το χωριό ήταν σε μεγάλη ακμή, πρίν την επανάσταση.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΞΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΞΑΝΘΟΧΩΡΙ Τ.Κ. 20400 - ΤΗΛ. 27430 25265
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:-

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός ναός ανηγέρθει το έτος 1930 στο επάνω μέρος     του χωριού Ξανθοχώριον και τιμά την Κοίμηση της υπεραγίας Θεοτόκου.  Είναι ρυθμού βασιλικού με σταυριεϊδές σχήμα χωρίς τρούλο. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και     έχει απεριόριστη θέα στα γύρω χωριά.  Είναι πέτρινη και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλεο και ταβάνι. Οι κάτοικοι είναι λιγοστοί και το επισκέπτονται τους θερινούς     μήνες για αγροτικές εργασίες.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑΝΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΣΟΦΙΑΝΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Ανακαινίστηκε ο ιερός ναός το 1985 σε βάσεις παλαιοτέρου ναού που χρονολογέιτο περι     το 1700.  Είναι μονοθάλαμη βασιλική και βρίσκετε σε περίοπτη θέση στην άκρη του χωριού με απεριόριστη θέα.  Το χωριό έχει ελάχιστους κατοίκους που το     κατοικούν τους θερινούς μήνες.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΡΕΘΙΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΘΙ Τ.Κ. 20400 - ΤΗΛ. 27430 93239
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Πολιούχος του χωριού Ρέθιον ο Άγιος     Χαράλαμπος, χτίσμα του 1959 και είναι βασιλικού ρυθμού. Πέτρινη και με ψηλό καμπαναριό.  Τον Ιερό ναό κοσμούν 7 εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας του Φώτη     Κόντογλου, εκ των οποίων οι 5  περιέχονται στο μαρμάρινο τέμπλο.  Παλαιότερα ο Άγιος Χαράλαμπος στεγαζόταν στον ναό του κοιμητηρίου, αλλά όταν χτίστηκε ο     νέος ναός μεταφέρθηκε εκεί η εικόνα  του Αγίου και ο παλιός ναός μετονομάσθη σε Άγιο Κυριακό.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΝΔΡΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΔΕΝΡΟ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

λεπτομέρειες...

Χωριό με ελάχιστους κατοίκους και αυτούς καλοκαιρινούς     διότι τον Χειμώνα ερημώνει  σχεδόν πολιούχος του Άγιος Κωνσταντίνος που ο ναός του χτίστηκε το 1910.  Είναι μονοθάλαμη βασιλικού ρυθμού. Έχει γυναικονύτη και     ταβάνι ξύλινα.  Το καμπαναριό του βρίσκετε στην δυτική πλευρά του ιερού ναού, κολλητά στην πρόσοψη.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΣΥΝ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ Τ.Κ. 20400 - ΤΗΛ. 27430 91428
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός ναός Αγίου Νικολάου δεν     γνωρίζουμε πότε χτίστηκε. Από μία επιγραφή  που υπάρχει πάνω από την πόρτα του ναού μαθαίνουμε ότι ο Πανούτσος Νοταράς ανακαίνισε και μεγάλωσε τον ναό το     1805.  Είναι τρίκωχος, μία κόχη του ιερού και 2 για τους χορούς των ψαλτών.  Ο τύπος του ναού συνηθιζόταν τον 10ο αιώνα στο Άγιο Όρος. Η στέγη ήταν     μολυβοσκέπαστη, αλλά αργότερα σκεπάστηκε με κεραμίδια.  Έχει νάρθηκα, γυναικονύτη και εσωτερικό τρούλο. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και οι τοιχογραφίες     φιλοτεχνηθήκαν από τον Ν. Σαντορινέο.  Το χωριό είναι τουριστικό και οι μόνιμοι κάτοικοί του ελάχιστοι.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΕΡΤΙΚΕΪΚΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΜΕΡΤΙΚΕΪΚΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. 27430 - 25427
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός ναός χτίστηκε στα     τέλη της δεκαετίας του 60. Εγκαινιάστηκε το 1973.  Είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και εξωτερικές καμάρες. Μεγαλοπρεπής και Αγιογραφημένος.  Δίπλα     βρισκεται το κοιμητηριο του χωριού, στο δυτικό του μέρος εξωτερικά, ο μικρός Ιερός ναός του Αγίου Μακαρίου και στο υπόγειο ο Ιερός ναός της Αγίας     Αικατερίνης.  Έχει χτιστεί στην θέση του παλαιότερου Βασιλικού ναού ρυθμού.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΣΥΝ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕΣΑΙΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

λεπτομέρειες...

Στο κέντρο της μεσαίας συνοικίας Τρικάλων βρίσκεται     ο Ιερός ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος.  Χτίστηκε με τις υπάρχουσες μαρτυρίες των κατοίκων τον 19ο αιώνα  και είναι μονόκλιτη βασιλική.  Το τέμπλο είναι     ξυλόγλυπτο και Αγιογραφημένο όπως και τα βυμόθυρα.  Είναι γραφικό εκκλησάκι και βρίσκεται σε ένα πλάτωμα περιστοιχισμένο από πανύψηλα δένδρα, κέδρων και     κυπαρύσσων που δροσίζει τους προσκυνητάς του θέρους όπου και εορτάζει.  Οι κάτοικοι του χωριού είναι ελάχιστοι και μόνο οι τουρίστες  τονώνουν  την     οικονομία.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΩ ΣΥΝ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΤΩ Τ.Κ. 20400 - ΤΗΛ.27430 91122
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΓΚΟΥΡΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

λεπτομέρειες...

Χτίστηκε το 1853, είναι μονόκλιτη βασιλική με     γυναικονύτη και πρόσφατα Αγιογραφημένη.  Οι καμπάνες μέχρι πρότινος ήταν κρεμασμένες στα  2 πλατάνια της πλατείας που χρονολογούνται το ένα 200 και το άλλο     300 ετών.  Τώρα οι καμπάνες έχουν μεταφερθεί στο νέο κωδωνοστάσιο που εφάπτεται της κυρίας εισόδου του ναού. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και     αγναντεύει το βουνό Ζήρεια που  βρίσκεται στους πρόποδές του.  Το τέμπλο είναι του 1929 και είναι πέτρινο σοφατιστό από μαστόρους μιας αδελφότητας του  Αγίου     Όρους.  Και εδώ όπως και στις άλλες  συνοικίες  οι μόνιμοι κάτοικοι  λίγοι.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΙΖΑΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΙΖΑ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΓΚΙΟΚΑΣ ΕΜΑΝΟΥΗΛ

λεπτομέρειες...

Μικρός παλαιός Ιερός ναός του 1900 που κάηκε με τις φωτιές του 2000. Στην θέση αυτού     χτίστηκε νέος ιερός ναός πιο ευρύχωρος και με την ίδια Αγία Τράπεζα μια και ήταν το μόνο σημείο που έμεινε άθικτο από την φωτιά.  Ο νέος ναός είναι  πέτρινος     μέσα και έξω, χωρίς σοβά και Αγιογραφίες.  Όπως και ο παλαιός ναός είναι και ο νέος , βασιλικού ρυθμού, ξυλόστεγος και με το καμπαναριό του παλαιού ναού.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΕΛΛΗΝΗΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΕΛΛΗΝΗ Τ.Κ. 20400 ΤΗΛ. -
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Η Πελλήνη έχει προστάτη τον Άγιο Σπυρίδωνα. Είναι     μονοθάλαμος ναός χτίσμα του 1700 περίπου. Βρίσκεται δίπλα στο κοιμητηριο του χωριού , σε περίοπτη θέση.  Η θέα είναι απεριόριστη από την κορυφή της Ρίζας     μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο και από το Μαύρο Όρος Γελληνίου μέχρι το Λουτράκι.  Το 1874 ο περιηγητής Λούτβιχ Σαλβατόρ αναφέρει για τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα     το ξύλινο καμπαναριό του, το ξύλινο ταβάνι του, το υπερυψωμένο τμήμα του γυναικονύτη του και την απεριόριστη θέα του.  Οι μόνιμοι κάτοικοι λιγοστοί,αν και     πρόκειται για χωριό με μεγάλη ιστορία.