ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΟΥΤΡΑΚΙ Τ.Κ. 20300 ΤΗΛ. 27440 22391
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΚΑΓΙΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ.
ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ: π. ΣΟΥΣΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, π. ΔΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
λεπτομέρειες...
Στο κέντρο της πόλεως του Λουτρακίου δεσπόζει μεγαλοπρεπής και γαλήνια η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου , η οποία είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως. Ο πρώτος Ναός θεμελιώθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1886 επ' ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου . Καταστράφηκε όμως μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1928 και στη θέση του ανοικοδομήθηκε το 1933 ο σημερινός Ναός ο οποίος και θεμελιώθηκε την 10 Απριλίου του ιδίου έτους από τον Σεβασμιότατο τότε Μητροπολίτη κυρό Δαμασκηνό και μετ' έπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος καθώς και Αντιβασιλέα. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ναού βασισμένος σε μελέτη του Ορλάνδου είναι τρίκλιτη βασιλική με το μεσαίο κλίτος υπερυψωμένο για να υπάρχει άπλετος φυσικός φωτισμός. Ο περιβάλλον χώρος του Ιερού Ναού κομψά επιμελημένος πλαισιώνεται από όμορφη δενδροφύτευση. ΒΔυτικά του Ναού υψώνεται το επιμλητικό καμπαναριό ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παλαιά και επιβλητική τοιχογραφία της Πλατυτέρας , έργο εξαιρετικής τέχνης που βρίσκεται στη μεσαία κόγχη του ιερού και χρονολογείται περί το 1930. O Iερός Ναός διαθέτει αίθουσα η οποία εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες της ενορίας. Εορτάζει την μνήμη της αποτομής της Ταμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ»
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΟΥΤΡΑΚΙ Τ.Κ. 20300 ΤΗΛ. 2744028020
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ - ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ: Ο ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΓΧΡΕΏΝ Κ. ΑΓΑΠΙΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
λεπτομέρειες...
Στο κέντρο της πόλεως του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας , ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά το θείο βρέφος. Η εικόνα ήρθε από τα Ιεροσόλυμα περί το 1928 και με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Δαμασκηνού χτίστηκε ένας μικρός ναός (απέναντι από τον σημερινό) ενώ λόγω των πολλών θαυμάτων υγείας που έκανε επονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Κατόπιν λόγω της μεγάλης συρροής των προσκυνητών , την 10ην Μαρτίου 1960 θεμελιώθηκε ο σημερινός Ναός επί Κορινθίας Προκοπίου ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και το επιβλητικό προσκυνητάρι της εικόνας της Παναγίας μας. Ο Ιερός Ναός διαθέτει και πνευματικό κέντρο που εξυπηρετεί τις πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες των νέων της περιοχής , ενώ στη ενορία επιτελείται ένα πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι» με εθελοντική παροχή νοσηλευτικών και άλλων υπηρεσιών σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΕΡΑΧΩΡΑ Τ.Κ. 20300 ΤΗΛ. 27440 61186
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
λεπτομέρειες...
Στο κέντρο της Περαχώρας βρίσκεται ο νέος Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο Ιερός Ναός κτίστηκε το 1982 στη θέση του παλαιού Ναού ο οποίος γκρεμίστηκε από τους σεισμούς του 1981. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ιερού Ναού είναι τρίκλιτη βασιλική κεραμοσκεπής με τρούλο. Εντύπωση προκαλεί στο εσωτερικό του Ιερού Ναού η τοιχογραφία της Πλατυτέρας που βρίσκεται ψηλά από τη μεσαία κόγχη του ιερού.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΕΡΑΧΩΡΑ Τ.Κ. 20300
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:-
λεπτομέρειες...
Ο πρώτος Ναός των Αγίων Ταξιαρχών κατεστράφη ολοσχερώς από τον καταστρεπτικό σεισμό της 24ης Φεβρουαρίου1981. Ο ιστορικός αυτός Ναός στέγασε το 1831την εθνοσυνέλευση των Ι. Κολέτη και Π. Νοταρά ενώ ήταν τόπος προσευχής και εθνικών ιστορικών αποφάσεων των αγωνιστών του1821 όπως του Νικηταρά , του Παπαφλέσσα , του Οδυσσέα Ανδρούτσου και άλλων. Κατά παράδοση των παλαιοτέρων στο ιερό του Ναού οι αγωνιστές του 21 είχαν αφιερώσει πολλές εικόνες αμύθητου θρησκευτικής αξία και πανάκριβα ιερά σκεύη ενώ λέγεται ότι υπήρχε και λάβαρο στο οποίο είχαν ορκιστεί οι ήρωες του 21. Μετά τον σεισμό του 1981 ο κος Γεώργιος Παναγιώτου Λιβανός καταγόμενος από τα Καρδάμυλα της Χίου ανοικοδόμησε με δική του δαπάνη στην ίδια θέση , εκ θεμελίων , τον νέο Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τον οποίον καθαγίασε μαζί με το κάτωθεν παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων την 8ην Νοεμβρίου 1985
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΙΣΣΙΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΠΙΣΣΙΑ τ.κ. 20 300 ΤΗΛ.- 27440 79778
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΡΙΖΟΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ
λεπτομέρειες...
Στο μέσον της πλατείας του χωριού των Πισσίων δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής. Κτίστηκε στην ίδια θέση που είχε κτιστεί στα τέλη του 18ου αιώνος ένας παλαιότερος Ναός ο οποίος όμως καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1981. Ο ρυθμός είναι τρίκλιτη σταυροειδής μετά τρούλου και έχει εγκαινιαστεί από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΧΟΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΣΧΟΙΝΟΣ Τ.Κ. 20300 ΤΗΛ. 27440 65491
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΚΑΛΕΡΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
λεπτομέρειες...
Ο Ιερός Ναός Αγίου Μηνά Σχοίνου κτίστηκε το 1987 από την οικογένεια του κ. Γεωργίου Γκίκα και των τέκνων. Καθηγιάσθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα στις 20-9-1987. Με πρωτοβουλία του εφημερίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ανακαινίστηκε το έτος 2003 αποκτώντας μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο για την ανετότερη εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των ενοριτών.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΟΥΤΡΑΚΙ Τ.Κ. 20010 ΤΗΛ. 27410 - 37506
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π.ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗΣ
λεπτομέρειες...
Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου βρίσκεται στη μέση των δύο χωρίων Κυραβρύσης και Ισθμίας. Έχει κτιστεί μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της διώρυγας του Ισθμού περί το 1895 με 1900 από τους διανοίξαντας την διώρυγα. Είναι κτισμένος επάνω σε αρχαιολογικό χώρο και πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο των Ισθμίων. Ο ρυθμός είναι σταυροειδής μετά τρούλου. Επίσης πλησίον του Ιερού Ναού υπάρχει αίθουσα 150τμ. η οποία εξυπηρετεί διαφόρους θρησκευτικές και πνευματικές ανάγκες των ενοριτών. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται πολύ κοντά στην διώρυγα του Ισθμού από την πλευρά του Σαρωνικού κόλπου και κτίστηκε από τους εργαζομένους στην διώρυγα ενώ έχει εγκαινιασθεί από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου κυρό Παντελεήμονα. Η πολύ όμορφη τοποθεσία καθώς και ο γραφικός χαρακτήρας του εν λόγω παρεκκλησίου το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές στην ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ Τ.Κ. 200 03 ΤΗΛ. 27410 24670 , 210 - 9512708
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: π. ΦΩΚΑΚΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
λεπτομέρειες...
Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε μετά την κατεδάφιση του πρώτου Ναού από τους σεισμούς του 1952 στην ιδία ακριβώς θέση. Ο ρυθμός είναι τρίκλιτη βασιλική και βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών –Κορίνθου. Είναι πλήρως αγιογραφημένος με άνετο αύλιο χώρο. ΙΕΡΟΝ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ: Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων Τηρωνος και Στρατηλάτου είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλεως. Η εκκλησία είναι ένα μονόκλιτο κεραμοσκεπές κτίσμα των μεταβυζαντινών χρόνων ενώ ως οικοδομικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί υλικό των αρχαίων κτισμάτων της Κρομμυώνας. Διακρίνεται κάτω από τους σοβάδες μικρό ιωνικό κιονόκρανο που είναι εντοιχισμένο στη δυτική πλευρά του Ναού ενώ σημαντική είναι και η εντοιχισμένη πλάκα που φέρει επιτύμβιο επίγραμμα των υστέρων ρωμαϊκών χρόνων και βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της εισόδου.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΚΙ Τ.Κ. 20010 ΤΗΛ. 27410 27789
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. Γεράσιμος Λάμπος
λεπτομέρειες...
Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου θεμελιώθηκε την 9ην Αυγούστου 1990 υπό του εφημερίου Αρχιμ. Παντελεήμονος Κυπραίου και μετά το πέρας της ανοικοδομήσεως εγκαινιάσθηκε υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου Παντελεήμονος την 23ην Μαίου 1993. Ο Ιερός Ναός πρόσφατα απέκτησε αίθουσα η οποία εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες τόσον των ενοριτών όσο και των νέων της περιοχής. ΙΕΡΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ: Ο πρώτος νεκροταφειακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμακίου γκρεμίστηκε το 1928 από τους τότε σεισμούς .Μετά την απελευθέρωση εκ του Ιταλογερμανικού πολέμου οικοδομείται εκ νέου και εγκαινιάζεται υπό του Μακαριστού τότε Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Μιχαήλ ενώ θεωρείται ως ο πρώτος Ναός που ανηγέρθη μέτα τον πόλεμο στην Μητρόπολη της Κορίνθου. Μέχρι το 1990 εξυπηρετεί ως ενοριακός Ναός τις λειτουργικές ανάγκες των ενοριτών ενώ μετά την ανέγερση του νέου Ιερού ενοριακού Ναού λειτουργεί πλέον ως νεκροταφειακός Ναός.