Η Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

 

Σχετικά με τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε εσχάτως και όλως τεχνηέντως για τις τάχα αποφάσεις της Ι. Μητροπόλεως ή του Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου περί της αποπομπής της Γερόντισσας Φιλοθέης και της Αδελφότητας της Ι. Μονής Αγ. Βλασίου Ξυλοκάστρου, από τον χώρο της Ι. Μονής, γίνονται γνωστά τα κάτωθι:

  1. Καμία απόφαση αποπομπής Μοναχών εξεδόθη, ούτε ανακοινώθηκε ποτέ από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας ή τον Θεοφ. Πρωτοσύγκελλό μας ή οποιονδήποτε εκπροσωπεί νομίμως την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.
  2. Ο θόρυβος δημιουργήθηκε από τα κατασκευασθέντα και διαρρεύσαντα τεχνηέντως και αναρτηθέντα εις την ιστοσελίδα «ΕΚΚΛΗΣΙΑonline» δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, για την δήθεν εκδίωξη της Γερόντισσας Φιλοθέης και της υπ᾿ αυτήν Αδελφότητος. Αποτελούν δε πάντα ταύτα προϊόντα «μοντάζ» και «fake news» μιας «κυρίας», κατά δήλωσιν της «μοναχής» και «γιατρίνας», που εσχάτως φιλοξενήθηκε στην Ι. Μονή όλως παρανόμως και που έχει εκδιωχθή από την Ι. Μητρόπολη, εις την οποία ανήκει, αλλά και από οπουδήποτε αλλού είχε προσπαθήσει κατά το παρελθόν να εγκατασταθεί και η οποία επιζητούσε στανικώς να εγκαταβιώσει στην καθ᾿ ημάς Ι. Μονή του Αγ. Βλασίου και μάλιστα με ρόλο ρυθμιστού της ζωής της Ι. Μονής.
  3. Ουδέποτε και καμία μοναχή διανυκτέρευσε ή «έμεινε» ποτέ σε ελιές ή οποιοδήποτε άλλο καρποφόρο ή μη δέντρο λόγω ελλείψεως στέγης, καθώς η Αδελφότητα τα τελευταία χρόνια πάντοτε μετοικούσε από το ορεινό κτίριο της Ι. Μονής Αγ. Βλασίου Άνω Τρικάλων στο Μετόχι Αυτής του Αγ. Δημητρίου στο Ξυλόκαστρο. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα η Γερόντισσα Φιλοθέη και όχι στις «ελιές».
  4. Ένα ακόμα ερώτημά μας είναι το που κρύβει η δήθεν «αδελφή» τις υπόλοιπες Μοναχές και πως αλλά και γιατί αυτές την ακολουθούν, χωρίς την άδεια του Επισκόπου τους;
  5. Η μόνη ανάμειξη της Ι. Μητροπόλεώς μας στο θέμα που προέκυψε από την διαφωνία της Γερόντισσας με την εκ των αδελφών Ηγουμενοσύμβουλο της Ι. Μονής, αδελφή Δοσιθέα, ήταν, όταν αυτές προσήλθαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας και παρουσία του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου μας κ. Αγαπίου του εξετέθη η και γραπτώς υποβληθείσα υπό της ως άνω αδελφής διαφωνία της, για την άνευ αδείας του εγγραφή εις το Μοναχολόγιο της Ι. Μονής της φιλοξενούμενης «αδελφής-γιατρίνας» καθώς και η αδυναμία συμβίωσης μεταξύ των, τη παρουσία αυτής. Ο Ποιμενάρχης μας, πατρικώ τω τρόπω, τις νουθέτησε περί μοναχικής εγκαταβιώσεως, πνευματικότητος, αγάπης, ταπεινώσεως αλλά και της εν τέλει υπακοής και ουσιαστικά απέρριψε κατηγορηματικά το εκβιαστικό δίλλημα, που του ετέθη στανικώς εκ μέρους της Γεροντίσσης ότι, εάν δεν εγγράψει στο Μοναχολόγιο της Ι. Μονής την «γιατρίνα», εις βάρος μάλιστα της Ηγουμενοσυμβούλου Μοναχής Δοσιθέας, θα αποχωρήσει. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, για ακόμη μία φορά πατρικά, ως όφειλε, της απάντησε επακριβώς: «Εσύ μπορείς να πράξεις ότι σε φωτίσει ο Θεός, ο Άγιος Βλάσιος και η συνείδηση σου και να ευρεθείς στην έρημο της ανεξήγητης αποστασίας σου, αλλά η δική μου συνείδηση με προστάζει να μην διώξω καμία Μοναχή, επειδή αυτό θέλει η «γιατρίνα», που παρανόμως φιλοξενείς στην Ι. Μονή χωρίς την απαιτούμενη άδειά μου και κυρίως επειδή δεν πρέπει σκανδαλισθεί ούτε μία ψυχή απ᾿ αυτές που μέχρι σήμερα σας στηρίζουν, σας ελεούν και σας αγαπούν όλες ανεξαιρέτως».
  6. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα είναι ότι η παντελώς παράνομη παρουσία της προαναφερθείσης «γιατρίνας» στην Ι. Μονή του Αγ. Βλασίου έσπειρε την διχόνοια και τον διχασμό στην Αδελφότητα της Ι. Μονής και η Ι. Μητρόπολή μας εκτός των επανειλημμένων και με μεγάλη υπομονή και σθένος προσπαθειών της για επίλυση της εσωτερικής «διαμάχης» δεν φέρει πλέον καμία ευθύνη γι᾿ αυτήν. Πολλώ δε μάλλον δεν απαίτησε τίποτα και από κανέναν, ώστε να προβεί σε εκδιώξεις επειδή δεν το έλαβε… Εξάλλου, η ίδια η Γερόντισσα Φιλοθέη, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου ούτε και με τον Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο.
  7. Τα όποια πνευματικά ζητήματα αφορούν στο εν λόγω γεγονός δεν αποτελούν προϊόν δημοσιοποίησης και θα επιλυθούν ενδοεκκλησιαστικά, όπως ορίζουν οι κανόνες των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η Αγία Γραφή και τα Μοναχικά Θέσμια…

 

Λαμβάνοντας υπ᾿ όψιν μας όλα τα ανωτέρω και με βαθειά συναίσθηση του χρέους μας προς τον Θεό και το εμπεπιστευμένο εξ Αυτού Ποίμνιό μας καλούμε τον οποιοδήποτε που με δόλο και ιδιοτέλεια «σήκωσε αντάρα και φωνή» και «ανακάτεψε την πίσσα με την κόλαση», εάν δεν επείσθη από τις εξηγήσεις μας, να παρουσιάσει αμέσως ένα έγγραφο ή μια απόφαση, που να αποδεικνύει την εκ μέρους μας διάθεση απομάκρυνσης τους, αλλιώς να σιωπήσει για πάντα και να αφήσει τον Προστάτη και Έφορο της Ι. Μονής Αγ. Βλάσιο να φωτίσει τις ψυχές τους, ώστε να γαληνεύσουν και ειρηνικά και ασκανδάλιστα να συνεχίσουν υπό την υπακοή και την προστασία του Επισκόπου των την μοναχική βιωτή τους, όπως πράττουν τα τελευταία τριάντα χρόνια…

 

            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.