ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

20240325_082351.jpg

 

Πανηγυρικώς εορτάστηκε κι εφέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολη μας. Την Παραμονή της Εορτής Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος απ’ όλους τους Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου. Ομιλητής είχε οριστεί ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Ιωάννης Δρίτσας, Εφημέριος του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου με θέμα: «Ο Ορθόδοξος Χριστιανός μπροστά στο κάτοπτρο της Κυριακής της Ορθοδοξίας». Ο π. Ιωάννης μέσα από την Πατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας κατέδειξε τον σκοπό της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Επεσήμανε ότι είναι ο πρώτος σταθμός της προετοιμασίας των κατηχουμένων του Τριωδίου και το πρώτο βήμα τους για την βίωση του Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού. Στην συνέχεια τόνισε την δυσκολία του να είναι κανείς πραγματικά Ορθόδοξος Χριστιανός, αφού ο Πιστός ο οποίος στηρίζεται στο θέλημά του αποβάλλοντας έτσι το θέλημα του Χριστού από την καρδιά του δεν είναι πραγματικά Ορθόδοξος. Οι προϋποθέσεις για να συναντήσει ο Ορθόδοξος Χριστιανός το ακριβές είδωλό του στο κάτοπτρο της ημέρας της Ορθοδοξίας δεν είναι άλλες από το να πράττει με συναίσθηση το θέλημα του Θεού, να πιστεύει όχι μόνο στην ύπαρξή Του αλλά και στην αγάπη Του και να διακρίνεται για την ταπείνωση και την προσευχή του. Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την διακονία του λόγου και τον παρεκάλεσε να εύχεται ώστε να είμαστε και να παραμείνουμε Ορθόδοξοι!

 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο και τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και περί ώρας 11:00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας παρουσία του Υφυπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά, του Βουλευτού κ. Γεωργίου Ψυχογιού, του Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Νικολάου Σταυρέλη, της Διευθύντριας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας Ταξιάρχου, κ. Ιωάννας Παναγοπούλου, του Διοικητού της Σχολής Μηχανικού, Ταξιάρχου κ. Νικολάου Χαραλαμπίδη, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κορινθίας κ. Αλεξάνδρου Μαυραγάνη, του Λιμενάρχη Κορίνθου κ. Νικολάου Παπακωνσταντίνου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η κ. Ανθή Γιαννίση, Εκπαιδευτικός του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου.

Ακολούθως, όλοι μαζί μετέβησαν στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, για την τέλεση της Επιμνημοσύνου δεήσεως για τις ψυχές των πεσόντων στον Αγώνα του 1821 για την Εθνική Παλιγγενεσία, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Πολιτείας, του Στρατού, των Αρχών και Εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, ολοκλήρωσε το εορταστικό πρωινό παριστάμενος και στην καθιερωμένη, επί τη Εθνική Επετείω, Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα «Περιβολάκια».

 

 

 

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ελειτούργησε στο Καθολικό της Ι. Μονής, στο Λουτράκι, μετά του Πανοσ. Ιερομονάχου π. Λογγίνου, αδελφού της Μονής, και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα δώρα της αγαθότητος του Θεού· στην ελευθερία του ανθρωπίνου γένους εκ της αμαρτίας και των συνεπακόλουθων αυτής, δια της ενσάρκου Οικονομίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στην τιμή της ανθρωπίνης φύσεως «δια της συγκράσεως» με την ένωση κτιστού και ακτίστου αλλά και στην απελευθέρωση του Γένους μας από την επί τέσσερεις και πλέον αιώνες υποδούλωσή του κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Συνεργός στην απολαβή μας και στο απόλαυσμά μας των ως άνω δώρων υπήρξε η Θεοτόκος Μαριάμ ως υπουργήσασα στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος και ως Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας διαχρονικά, γι᾿ αυτό και οφείλουμε χάριτες, ευχαριστίες, άπειρη ευγνωμοσύνη, αποδίδοντες δόξα και τιμή στο Θεομητορικό Της Πρόσωπο.

Ιδιαιτέρως τόνισε ότι ναι μεν ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία και τον Τούρκικο ζυγό αλλά πρέπει να φανούμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χαρίστηκε από τον Θεό, την Παναγία Μητέρα Του και απ᾿ αυτούς που θυσιάστηκαν «υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ημών» και των οποίων «οι τύμβοι των οστέων αυτών τα όρια της Πατρίδος γης φυλάττουσι».

Ελεύθερός βίος μας χαρίστηκε όχι όμως ελευθεριάζων, αφού «πᾶς ὁ ποιῶν τὴν ἁμαρτίαν δοῦλός ἐστι τῆς ἁμαρτίας» (Ιω. η’, 34), έστω κι αν «εξωτερικά» ζη ελεύθερα. Και κατά τους χρόνους όμως της «εξωτερικής» δουλείας πολλοί υπήρξαν οι ελεύθεροι, ως «ἐλευθερωθέντες ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας» και υποδουλωθέντες στην αγιότητα και την αρετή (Ρωμ. στ’, 18), και τέτοια παραδείγματα υπήρξαν οι Νεομάρτυρες, οι οποίοι με τα μαρτυρικά αίματά Τους και τον Παράδεισο εκέρδησαν και το δένδρο την Εθνικής μας ελευθερίας άρδρευσαν.

Τέλος ευχήθηκε ο Τρισάγιος Θεός με τις πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού Κυρίας Θεοτόκου και των Νεομαρτύρων της Πίστεως μας να διατηρεί το Γένος μας ελεύθερο και τις ψυχές μας αδούλωτες στην αμαρτία, ώστε να πραγματοποιείται και από εμάς η Αποστολική προτροπή· «τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε» (Γαλ. ε΄, 1)!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ