ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

φωτογραφίες απο τον εσπερινό

φωτογραφίες απο την θεία λειτουργία

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ  29/6/2011

 

Ε’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ

 

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΙ᾿ ΕΦΕΤΟΣ

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

 

     Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο Κορίνθου και φωτιστή ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι᾿ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

     Το βράδυ της 28ης Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ. ετελέσθη ο Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. ΔΑΝΙΗΛ, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, πλαισιουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ύδρας κ. ΕΦΡΑΙΜ, Πειραιώς κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Άρτης κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Χαρτούμ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ἰλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ και βεβαίως του Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. O Μητροπολίτης μας προσφώνησε τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και της Ι. Συνόδου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. ΔΑΝΙΗΛ, ευχαριστώντας τόσο αυτόν όσο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφισαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου υπό τον τίτλον «Ε’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ», αιτιολόγησε τους λόγους της πανηγύρεως και κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Θεία Πρόνοια και να αγωνίζονται στην ζωή με το ήθος και την πνευματικότητα που αρμόζει σε Χριστιανούς, όσο διαρκεί η περίφημη κρίση που διερχόμαστε αλλά και πάντοτε. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. ΔΑΝΙΗΛ, στην αντιφώνησή του,  κήρυξε τον Θ. Λόγο  αναφερόμενος στον Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο και στην προσφορά του στον Χριστιανισμό, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του και παρότρυνε τους Κορινθίους να τον έχουν ως πρότυπό τους. Ακολούθησε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Ιερά Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, που ευγενώς παρεχώρησε το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, με την φροντίδα του Ανώτερου Διοικητού Φρουράς Κορίνθου Συνταγματάρχου κ. Αθανασίου Ροβήλου και επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων:  Αποστόλου  Παύλου του και πολιούχου μας, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Βλασίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του νέου και Υπομονής, καθώς και η θαυματουργή Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων που έχουν σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

     Την ημέρα της εορτής, την 29ην  Ιουνίου, το πρωί στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ, συνιερουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Σύρου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ, Χαρτούμ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ἰλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ως και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

     Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον ευμεγέθη Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ αναφερόμενος στην ασύγκριτο προσφορά του Αποστόλου των Εθνών και πολιούχου μας Χριστοκήρυκος Παύλου.

     Άξια προσοχής υπήρξε και εφέτος η ραδιοφωνική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ενώ και την Ι. Ακολουθία του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας κατά την κυρία ημέρα της εορτής αναμετάδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας. Στις διευθύνσεις αυτών η Ιερά μας Μητρόπολις εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της. Το εγχείρημα αυτό μετέφερε δια των Ερτζιανών κυμάτων τις τιμητικές τοπικές δοξολογίες μας προς τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο Απόστολό μας σε όλη την Ελλάδα και δορυφορικώς στο εξωτερικό και σκόρπισε την ιδιαίτερη ευλογία στους μακράν αλλά και στους ασθενείς, τους γέροντες και αδυνάτους να συμπροσευχηθούν μαζί μας, να ζήσουν τις μοναδικές αυτές λατρευτικές εκδηλώσεις σαν να ήταν παρόντες.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ