ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΙ᾿ ΕΦΕΤΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/6/2010 

«Δ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ»
ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΙ᾿ ΕΦΕΤΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο Κορίνθου και φωτιστή ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι᾿ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.
Το βράδυ της 28ης Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ. ετελέσθη ο Μέγας Συνοδικός Πο-λυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ β’ πλαισιουμένου υπό των Σε-βασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Ελασσώνος κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ (της Εκκλησίας της Κρήτης), Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ και τους Θεοφ. Επισκόπους Μαραθώνος κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ, Ρεντί-νης κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ, Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και βεβαίως του Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ο οποίος προσφώνησε τον Μα-καριότατο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ευχαριστώντας τόσον αυτόν όσον και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποί-οι αψήφισαν κόπους και έφθασαν εδώ να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου υπό τον τίτλον «Δ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ». Στην συνέχεια τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπο-λίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, αναφε-ρόμενος στον Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο και στην προσφορά του στον Χριστιανισμό. Ακολούθησε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Ιερά Λιτά-νευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, που ευγενώς παρεχώρησε το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, με την φροντίδα του Ανώτερου Διοικητού Φρουράς Κορίνθου Ταξίαρχου κ. Παν. Κουτσιανόπου-λου και επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων: Αποστόλου Ιάσονος, του εν Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιερο-σολύμων, Αγ. Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, Ιερομάρτυρος Βλασίου, Ιε-ρομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος και Υπομονής τα οποία φυλάσσονται εις τις Ι. Μονές της Μητροπόλεώς μας.
Στην προσφώνησή του Μητροπολίτου μας και μετά την Λιτανεία αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ αναφερόμενος στον περίφημο Ύμνο της Αγάπης, που απηύθυνε στους προγόνους μας ο Μέγας Αποστολός μας στην Α’ Επιστολή του, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση.
Την ημέρα της εορτής, την 29ην Ιουνίου, το πρωί στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμ-βασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, συνιερουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ, και των Θεοφ. Επισκόπων Μαραθώνος κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ, Ρεντίνης κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ και Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ως και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.
Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον ευμεγέθη Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μο-νεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ αναφερόμενος στην ασύγκριτο προ-σφορά του Αποστόλου των Εθνών και πολιούχου μας Χριστοκήρυκος Παύλου.
Άξια προσοχής υπήρξε και εφέτος η ραδιοφωνική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ενώ και την Ι. Ακολουθία του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας κατά την κυρία ημέρα της εορτής αναμετάδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας. Στις διευθύνσεις αυτών η Ιερά μας Μητρόπολις εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της. Το εγχείρημα αυτό μετέφερε δια των Ερτζιανών κυμάτων τις τιμητικές τοπικές δοξολογίες μας προς τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο Απόστολό μας σε όλη την Ελλάδα και δορυφορικώς εις το εξωτερικό και σκόρπισε την ιδιαίτερη ευλογία στους μα-κράν αλλά και στους ασθενείς, τους γέροντες και αδυνάτους να συμπροσευχη-θούν μαζί μας, να ζήσουν τις μοναδικές αυτές λατρευτικές εκδηλώσεις σαν να ήταν παρόντες.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ