ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.

 

114 5946

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της  Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

 

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας Σεβ. Μητροπολιτών, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου,  των Θεοφιλεστάτων  Επισκόπων, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, Μεθώνης κ. Κλήμεντος, του και Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

 

Τον Θείο λόγο, κατ᾿ εντολήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κήρυξε με θεολογική πληρότητα και παροιμιώδη ευφράδεια λόγου ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, αναλύοντας την κατά Θεόν και Παύλον «μωρία του κηρύγματος». Ο άγιος Καισαριανής εκκινώντας από την αναφορά στην σπουδαιότητα της «σεβασμίας μορφής» του Αποστόλου των Εθνών Παύλου για τους Κορινθίους, για τους Έλληνες, για τους Ευρωπαίους, για τους απανταχού Χριστιανούς, ακολούθως κατέδειξε την αγωνία του Αποστόλου μας, μέσω των Προς Κορινθίους Επιστολών του, «να διευθετήσει τα ζητήματα πού είχαν προκύψει μεταξύ των πιστών στην Εκκλησία πού εκείνος ίδρυσε», «να διεκδικήσει την πνευματική πατρότητά του και την κορυφαία σχέση του μαζί τους» και για «να υπερασπισθεί την αυθεντικότητα του αποστολικού αξιώματος του και τούς καρπούς της ιεραποστολικής διακονίας του». Ο Απόστολος Παύλος διακήρυττε ότι «Ὁ Θεός απέδειξε, ότι ἡ σοφία αυτού του κόσμου είναι μωρία, επειδή οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν με την σοφία τους ν’ αναγνωρίσουν τον Θεό μέσα από τα δημιουργήματά Του πού φανερώνουν την σοφία Του.». Στην ιδεολογική σύγχυση του σύγχρονου κόσμου, ως διέξοδο στα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου, ως ελευθερία του πνεύματός του από την φυλακή των αισθήσεων και του ηδονισμού κατά τον Απόστολο Παύλο ἡ σοφία και η δύναμη του Θεού καλεί τον άνθρωπο να ζήσει διά της πίστεως «εν Χριστώ».

 

 

 

ΑΦΙΞΙΣ Α.Ε. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 

114 5978

 

 

Σύμφωνα με το επίσημο Πρόγραμμα, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αφίχθη στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού ώρα 20:00 ακριβώς και αφού προσκύνησε τα Ι. Λέιψανα και τις Ι. Εικόνες, τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στα προπύλαια του Ι. Ναού και τον συνόδευσε στην προκαθορισμένη θέση του στο κέντρο του Ι. Ναού, ώστε να συνεχισθεί η Ι. Ακολουθία. Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού και πριν την Ι. Λιτανεία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, απένειμε τον Χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως του Απ. Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’.

 

 

 

Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ευλογημένη, για την πόλη της Κορίνθου, συγκυρία της ταυτόχρονης παρουσίας τόσο του Πρώτου Πολίτου της χώρας όσο και του Πρώτου της Ελλαδικής Εκκλησίας, τους οποίους και καλωσόρισε με ένα θερμό και εγκάρδιο «ως ευ παρέστητε!». Όταν Πολιτεία και ποιμαίνουσα Εκκλησία συμπορεύονται, ανέφερε ο Ποιμενάρχης μας, τότε «οικοδομούν» προς τέρψη, αγαλλίαση και ευτυχία του Χριστωνύμου λαού και η συμπόρευση αυτή γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες, γεννά δύναμη και θάρρος για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει καθημερινώς.

 

 

 

Στην αντιφώνησή του ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος μεταξύ άλλων τόνισε την μεγάλη σπουδαιότητα για ολόκληρη την ανθρωπότητα των τριών πυλώνων: Αρχαίας Ελλάδας του πολιτισμού, Αρχαία Ρώμης των θεσμών και Χριστιανικής Διδασκαλίας. Ο Παύλος ήταν πάντοτε ενωτικός και διδακτικός, καθώς ένωσε την Εβραϊκή Ανατολή με την Χριστιανική Δύση και δίδαξε την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, τον Ανθρωπισμό και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Και κατέληξε ο κ. Πρόεδρος με την παρατήρηση ότι η αυτή η Αλληλεγγύη, με την μορφή της αγάπης, όπως την δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών είναι ίσως το σπουδαιότερο ιδανικό στον κόσμο.

 

 

 

Ακολούθως, σύντομα αντιφώνησε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αποκαλώντας «άνοιγμα καρδιάς» την παρασημοφόρησή του, η οποία πάντοτε θα αποτελεί γι’ αυτόν ανακεφαλαίωση ιστορίας. Καθώς η σύνδεση του Παύλου με την Κόρινθο είναι παγκοσμίως γνωστή, για τον Μακαριώτατο η σημερινή ημέρα θα αποτελεί νότα αισιοδοξίας, που με την βοήθεια του Θεού θα μας βοηθήσει «να περάσουμε απέναντι, στην άλλη όχθη».

 

 

 

Εν συνεχεία και πάντοτε υπό την Υψηλή παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και της Χώρας καθώς και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε, ανά τις οδούς της πόλεως, η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων Παναγίας της Παραμυθίας, του Αποστόλου Παύλου, φερομένων επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των Μοναστηριών της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου του και πολιούχου μας, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Μάρτυρος Λεωνίδου και των συν Αυτώ, Οσίων Παταπίου και Υπομονής και Νίκωνος του νέου, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των εν Κορινθία Αγίων.

 

 

 

Η τηλεοπτική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από το διαδικτυακό κανάλι Πεμπτουσία WebTV σε συνεργασία με το τοπικό κανάλι HLEKTRA TV, την RAP MEDIA και το TV SUPER, η δε ραδιοφωνική κάλυψη από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία», ενώ σύσσωμος ο Εκκλησιαστικός και ο Τοπικός Τύπος προσήλθε και «κάλυψε» το σπουδαίο αυτό για τον Νομό μας θρησκευτικό γεγονός. Στις διευθύνσεις όλων των Μέσων Ενημέρωσης, που παρέστησαν, η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ