Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

20230525_080859.jpg

 

Με την δέουσα εκκλησιαστική ευπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ι. Μητρόπολη μας. Το πρωινό της Πέμπτης, 26 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στο πανηγυρίζον Ι. Παρεκκλήσιο της Αναλήψεως του Κυρίου, στα Εξαμίλια Κορίνθιας, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Εφημέριο των Εξαμιλίων Αιδεσ. Οικονόμο – Σταυροφόρο π. Νικόλαο Βαρδουνιώτη.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή, ανέλυσε τα διαδραματισθέντα ως περιγράφονται σε αυτή και αφορούν το γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου και επεσήμανε ιδιαιτέρως το γεγονός της «φανέρωσης» του Χριστού, μετά την Ανάστασή Του και πριν την Ανάληψή Του, στους μαθητές Του. Από αυτή την πράξη οι Απόστολοι διδάχθηκαν όλες τις αλήθειες της Πίστεώς μας, φωτίστηκαν και «άνοιξε» ο νους Τους προκειμένου να κατανοήσουν και να διδάξουν τις Γραφές. Υποσχέθηκε δε στους Μαθητές Του ότι θα στείλει την «ἐπαγγελίαν τοῦ πατρός του ἐπ΄ Αὐτούς» (πρβλ. Λουκ. κδ΄, 49), δηλαδή, το Άγιο Πνεύμα με το Οποίο θα είναι ο Κύριος παρόν «εν ετέρα μορφή» στην Εκκλησία. Αμέσως δε μετά Ανελήφθη εις τους Ουρανούς κατά τον Ευαγγελικό Λόγιο: «ἐγένετο ἐν τῷ εὐλογεῖν αὐτὸν αὐτοὺς διέστη ἀπ᾿ αὐτῶν καὶ ἀνεφέρετο εἰς τὸν οὐρανόν» (Λουκ. κδ΄, 51).

Ο Χριστός, με την Ανάστασή Του, μας έδωσε την ειρήνη και την γαλήνη ενώπιον οποιουδήποτε νεκρού διώχνοντας οριστικά από την ζωή μας τον φόβο του θανάτου. Με την προσφώνησή Του «χαίρετε», προς τους Μαθητές, προέτρεψε να εορτάζουμε, να χαιρόμαστε και να παίρνουμε κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, καθώς Αυτός τήρησε την υπόσχεσή Του και νίκησε τον θάνατο. Ο Κύριος μας αναλήφθηκε μεν, παίρνοντας μαζί Του στους Ουρανούς και το ανθρώπινο σώμα Του, αλλά παραμένει εδώ πάντοτε μαζί μας, μέσω της Εκκλησίας Του και της μεταλήψεως του αχράντου Σώματος και Αίματος Του. Εμείς επομένως, τηρώντας με την σειρά μας την διδασκαλία Του, όπως ακριβώς την τήρησαν οι Άγιοι και οι προπάτορές μας και κάνοντας πράξη όσα και οι ίδιοι οι Απόστολοι έπραξαν μετά την Ανάληψη, «προσκυνήσαντες αὐτὸν ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλὴμ μετὰ χαρᾶς μεγάλης, καὶ ἦσαν διὰ παντὸς ἐν τῷ ἱερῷ αἰνοῦντες καὶ εὐλογοῦντες τὸν Θεόν» (Λουκ. κδ΄, 52-53) έχουμε απολέσει δια παντός τον φόβο του θανάτου, χαιρόμεθα όπως Εκείνοι κατά την συνάντησή τους με τον Αναστάντα Κύριο και θα οδηγηθούμε στην σωτηρία και στην Βασιλεία των Ουρανών.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ