Την Κυριακή, 14ην Απριλίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγ. Νικολάου Κορίνθου μαζί τον Αιδεσ/το π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, Εφημέριο του εν λόγω Ι. Ναού, και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας εστιάζοντας στην ερώτηση του Ιησού· «πόσος χρόνος ἐστὶν ὡς τοῦτο γέγονεν αὐτῷ;» (Μαρκ. θ’, 21) για να απαντήσει ο πατέρας του παιδιού «παιδιόθεν». Μία λέξη που έχει διπλή ανάγνωση.
«Παιδιόθεν» ο διάβολος αγωνίζεται να κατακτήσει τον άνθρωπο. Να σπείρει «ζιζάνια» «ο εχθρός διάβολος» (πρβλ. ,Ματθ. ιγ’,39) στις τρυφερές ψυχές των παιδιών για να συναυξηθούν αργότερα με το «σιτάρι» και να πνίξουν ό,τι καλό σπέρμα αρετής υπάρχει σ᾿ αυτές.
«Παιδιόθεν» κεντά τις ψυχές των ανθρώπων με την οργή και το πείσμα, ώστε μεγαλώνοντας να εκδηλώνεται ο θυμός και να φτάνει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, θλιβερές και επικίνδυνες. «Ἀνθρωποκτόνος ἦν ἀπ᾿ ἀρχῆς» (Ιω. η’, 44) ο διάβολος και δεν παύει να σκοτίζει τον νου του ανθρώπου με σκέψεις εκδικητικές.
«Παιδιόθεν» σπέρνει στις ψυχές των ανθρώπων την δικαιολογία για να φθάσει αυτή να γίνει ψέμα σαν «πατέρας του ψεύδους» που είναι.
«Παιδιόθεν» προκαλεί «ζῆλον πικρὸν» (Ιακ. γ΄14), που αργότερα μπορεί ν᾿ αυξηθεί σε φθόνο, μίσος, έχθρα, κακία, να εξελιχθεί δε και σε φόνο ακόμη σαν την περίπτωση του φθονερού αδελφοκτόνου Κάϊν.
«Παιδιόθεν» κλείνει τα αυτιά των ανθρώπων ώστε να μην ακούνε λόγο Θεού, αφού «ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ ῥήματος Θεοῦ» (Ρωμ. ι’, 17), ούτε όμως και τους λόγους του Παροιμιαστή· «φύλασσε νόμους πατρός σου καὶ μὴ ἀπώσῃ θεσμοὺς μητρός σου» (στ’, 20).
«Παιδιόθεν» φροντίζει ν᾿ αδυνατίσει την ψυχή του ανθρώπου, ώστε να μην δύναται αυτή ν᾿ αντισταθεί αργότερα στις πονηρές προσβολές του.
«Παιδιόθεν»…
«Παιδιόθεν» όμως οφείλουν και οι γονείς να μεριμνούν για την πνευματική οικοδομή των τέκνων τους, ώστε να «πολυπλασιασθεί» η Βασιλεία του Θεού.
«Παιδιόθεν» πρέπει να φροντίζουν οι γονείς να γνωρίσουν στα παιδιά τους τον Κύριον.
«Παιδιόθεν» να μυηθούν αυτά στην προσευχή.
«Παιδιόθεν» να καλλιεργηθούν αυτά στην ευσπλαγχνία και στην μεταδοτικότητα.
«Παιδιόθεν» να μάθουν την Εξομολόγηση.
«Παιδιόθεν» συχνά να προσέρχονται στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας.
«Παιδιόθεν» τακτικά να εκκλησιάζονται και ενωρίς.
«Παιδιόθεν» να φοιτούν στο Κατηχητικό Σχολείο.
Αν «Παιδιόθεν» αρχίζει η επίδραση του κακού στην ψυχή, «Παιδιόθεν» χρειάζεται και η ενδυνάμωση αυτής με ό,τι και όσα μέσα διαθέτει η Αγία μας Εκκλησία για αντίσταση.
Και στην περίπτωση όμως που «Παιδιόθεν» η ψυχή δεν ανετράφη «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφ. στ’, 4) ποτέ δεν είναι αργά για να ανανήψει αυτή διά της μετανοίας, που είναι η πνευματική δυναμίτις η οποία «σπάζει» ό,τι κακό έχει παγιωθεί εντός του ανθρώπου. Αν «η έξις είναι δευτέρα φύσις» ένεκα της συνηθείας, η μετάνοια είναι η ανανεωτική δύναμη που κάνει τον άνθρωπο και πάλι «καινούργιο»! Ο Χριστός είναι θεραπευτής και ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Όσοι εμποδίσθηκαν και δεν πήγαν ενωρίς κοντά Του, παρά το κάλεσμά Του· «ἄφετε τὰ παιδία ἔρχεσθαι πρός με» (Μαρκ. ι’, 14), δύνανται ο καθένας μαζί με τον Απόστολο Παύλο να λέγει· «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ» (Φιλ. δ’, 13). Τα πάντα μπορώ να κατορθώσω, άρα και την επιστροφή μου, με την δύναμη που μου δίνει ο Χριστός.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος, μετέφερε στο Εκκλησίασμα τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ώστε να φεύγωμε την αμαρτία, που είναι ο δαίμονας της σωματικής και ψυχικής καταστροφής μας, ν᾿ ακολουθήσουμε δε τον διάπλατο δρόμο προς τον αγαθοδότη Χριστό τώρα κατά τον όσο χρόνο της Νηστείας απέμεινε και να έχουμε «καλό Πάσχα»!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ