Άρθρα

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι.ΝΑΟ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ.

 

20220607 192524

 

Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας βρέθηκε χθες, 7 Ιουνίου 2022, το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος προκειμένου να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό του πολιούχου της πόλεως Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, του οποίου η ανακομιδή των Ι. Λειψάνων εορτάζεται από την Εκκλησία μας. Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι Πανοσ. αυτάδελφοι Αρχιμ. π. Ιωσήφ Δρόσος και π. Μακάριος Δρόσος, εκ της Ι. Μ. Αργολίδος, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, οι Πρωτ/ροι π. Νικόλαος Αδάμ και π. Πέτρος Καγιούλης, οι εφημέριοι του Ι. Ναού Πανοσ. Αρχιμ. π. Ρωμανός Φωκάκης και Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, και οι Διάκονοι του Σεβασμιωτάτου π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας.

Στο κήρυγμα του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην υποχρέωση μας, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, να γνωρίζουμε ποιος πραγματικά είναι ο Ιησούς Χριστός και τι έχει προσφέρει σε όλους μας, καθώς αν δεν το γνωρίζουμε κινδυνεύουμε να Τον προσλάβουμε ως ακόμη έναν φιλόσοφο ή μύστη ή θαυματοποιό ή άλλη μεγάλη προσωπικότητα εκτός από αυτό που ο Ίδιος μας απεκάλυψε. Οι Απόστολοι και οι Ευαγγελιστές μας έχουν διδάξει όλα όσα ο Ίδιος ο Χριστός τους αποκάλυψε και τους δίδαξε επισημαίνοντας Τους ότι μόνον δια Αυτού μπορούμε να σωθούμε. Προ σαράντα ημερών εορτάσαμε την Ανάσταση του Κυρίου και ψάλλαμε το «Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος». Ο Χριστός κατέβηκε από τον ουρανό, έγινε άνθρωπος νίκησε τον «αθάνατο» και «αγέραστο» θάνατο, προσέφερε σ’ όλους εμάς το Μέγα Έλεος, δηλαδή την ζωή την αιώνιο και όταν ολοκληρώθηκε το έργο Του ανελήφθη στους Ουρανούς βάζοντας τον άνθρωπο στον θρόνο του Θεού. Όλη αυτή την περίοδο εορτάζουμε αυτά τα γεγονότα και παράλληλα τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους, που με ζέουσα πίστη στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο μας, έδωσαν την ζωή τους και μαρτύρησαν για Αυτόν, όπως ο τιμώμενος σήμερα Άγιος Θεόδωρος, που πριν από 1700 περίπου χρόνια μαρτύρησε για τον Χριστό.

20220607 194648

Οι Άγιοι αυτοί, όπως ο Άγιος Θεόδωρος αλλά και οι σύγχρονοι Άγιοι όπως ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Πορφύριος, η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, ο Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης και πλείστοι άλλοι, μας διδάσκουν, ο καθένας με τον τρόπο, την πίστη και τον χαρακτήρα του, αυτά τα παλαιά γεγονότα, κάνοντάς τα νέα και πάντοτε παρόντα στην ζωή μας. Διότι ο Χριστός, μας σώζει, δια της καθόδου Του, της Αναστάσεως Του και της Αναλήψεώς Του και ταυτόχρονα δίδοντας μας παραδείγματα για να τα μιμηθούμε και η αμφισβήτηση αυτών των Αγίων, παλαιών και σύγχρονων, με την δικαιολογία ότι δεν τους γνωρίσαμε, ούτε ακούσαμε την διδασκαλία Τους, ούτε παραδειγματιστήκαμε από την βιωτή Τους αποτελεί σύγχρονη πνευματική μάστιγα και κατά πρόφαση άρνηση στην αιώνια ζωή και σωτηρία.

 

20220607 195119

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Ι. Εικόνος και αποτμήματος εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στους δρόμους της πόλεως με την συμμετοχή των τοπικών Αρχόντων και πλήθους πιστών στην οποία παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κων/νος Κόλλιας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Οικονόμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

20220607 192534

20220607 193304

20220607 194859

20220607 195024

20220607 200509

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.