Άρθρα

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ & ΒΑΠΤΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

 

 

20210905 082846

 

Στον Σολομό Κορινθίας και στον Ι. Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μετέβη χθες Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος προκειμένου να τελέσει την Θ. Λειτουργία και τα Ι. Μνημόσυνα των αυταδέλφων Γεωργίου και Πέτρου Τσουλουχά, οι οποίοι υπήρξαν ενεργά μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ερμηνεύοντας το Αποστολικό ανάγνωσμα, επεσήμανε ότι ο Απ. Παύλος, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξε πολέμιος του Χριστιανισμού, αργότερα αφού κλήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο από τον ίδιο τον Χριστό κατέληξε να είναι ο μεγαλύτερος Χριστοκήρυκας, που δίδαξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στα πέρατα του κόσμου. Ο Απόστολος καυχάται ότι «ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ» (Α Κορ. Θ΄,2), δηλαδή, η απόδειξη και η επίσημη σφραγίδα του Αποστολικού μου αξιώματος και έργου είστε εσείς, απευθυνόμενος προς τους Κορινθίους, καθώς εδώ στην Κόρινθο παρέμεινε συνολικά περίπου τρία χρόνια και με την διδαχή Του ανέδειξε την Κόρινθοσε «φάρο» για όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Ο πνευματικός μας πατέρας επομένως, ο Απόστολος Παύλος, μας δίδαξε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Χριστιανοί, γιατί τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας και απαξίας με αιρετικές και σχισματικές πρακτικές που σκοπό έχουν να διασπάσουν την Εκκλησία και αυτό είναι ό,τι χειρότερο, αφού όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αυτή η πρακτική δεν ξεπλένεται ούτε με μαρτυρικό αίμα. Υπάρχουν άνθρωποι που με θρασύτητα προσπαθούν να αποκόψουν τον Ποιμένα από το Ποίμνιο, ξεχνώντας τα λόγια του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου ότι, Εκκλησία άνευ Επισκόπου δεν μπορεί να σταθεί αλλά και παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωτηρία εκτός της Εκκλησίας γιατί το πρόβατο που θα βγει έξω από την μάνδρα ή «του χαμού ή του λύκου είναι».

Αυτή την περίοδο, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση πόνου στην κοινωνία μας και η Εκκλησία προσπαθεί και αγωνίζεται να διατηρηθούν σώοι, δηλαδή, ολόκληροι και πνευματικά και σωματικά, όλοι οι Χριστιανοί και καθώς ψάλλουμε «Ἀπό τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τό σῶμα, ἀσθενεῖ μου καί ἡ ψυχή», αλλά και ενθυμούμενοι τα θαύματα του Κυρίου που έλεγε «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι» και «πορεύου καὶ … μηκέτι ἁμάρτανε», είναι καιρός μετανοίας και οφείλουμε να μην ξεχνάμε που ανήκουμε, ότι είμαστε τέκνα του Απ. Παύλου και ότι «ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ»!

 

20210905 103127

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο των Γεωργίου Τσουλουχά, πενθερού του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου κ. Ιωάννη Λιούντρη, ως και του κατά σάρκα αδελφού του Πέτρου Τσουλουχά, ευχόμενος όπως ο Κύριος τους χαρίσει την αιώνια μακαριότητα και παρηγορία στην οικογένεια και στους οικείους τους!

 

20210905 1033011

 

Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε το Ι. Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Ι. Χρίσματος του θήλεος τέκνου των Γεωργίου και Σαβίνας Μαχαίρα, όπου ανάδοχος παρέστη ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεώς μας, κ. Ευάγγελος Παπαΐωάννου μετά της θυγατρός του Χριστίνας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Ι. Μυστήριο τονίζοντας ότι στην Εκκλησία τα τελούμενα έχουν άμεση συνάφεια με τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού για αυτό και η τριπλή κατάδυση στην Κολυμβήθρα συμβολίζει την Τριήμερο Ταφή του Κυρίου και την νέα ζωή, που ανέτειλε δια της Αναστάσεως Του. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε για την νεοφώτιστη να είναι «καλή Χριστιανή», άνθρωπος της αγάπης, της θυσίας και της προσφοράς!

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.