Άρθρα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023-2024.

 

2024-07-04_21-09-26-049.jpg

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, πραγματοποιήθηκαν, για τέταρτη χρονιά, οι Απολυτήριες Εξετάσεις του σχολικού έτους 2023-2024, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» της Ι. Μητροπόλεως μας. Επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας είναι η Ι. Μητρόπολη μας, να δίδει την δυνατότητα στους νέους μας, διδασκόμενοι από βαθυγνώστους καθηγητές, να σπουδάσουν και να κάνουν κτήμα τους την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, ώστε να αναπληρώσουν τα μεγάλα κενά των αναλογίων της Τοπικής μας Εκκλησίας και γιατί όχι αργότερα και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο με την σεπτή παρουσία του Θεοφιλαστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγγέλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την κατά νόμον παρουσία, εκλεκτών καθηγητών, οι οποίοι απετέλεσαν την συγκροτηθείσα, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξεταστική Επιτροπή αποτελούμενη εκ των κ. Αναστασίου Γκιούλη, προέδρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής, Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και των μελών, κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, Συνθέτου και Συγγραφέως, Διευθυντού του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Φωτίου Κετσετζή, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, εκπαιδευτικού και Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Ιωάννου Τσούνη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου, κ. Αικατερίνης Σαβίνο, Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, Καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής και κ. Κωνσταντίνου Ρουμπέκα, Καθηγητού Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Πρωτοψάλτου και εκπαιδευτικού, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις εξετάσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, και Καθηγητές της Σχολής.

Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι κ. Παναγιώτης Αλαβέρας (Καθηγητής – Πολιτικός Μηχανικός, λαμπαδάριος Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορίνθου), κ. Κωνσταντίνος Κανναβός (Σχολικός Νοσηλευτής, Πρωτοψάλτης Ι. Ναού Μεταστάσεως Θεοτόκου Αλμυρής), κ. Κωνσταντίνος Λιούντρης (Δημόσιος Υπάλληλος, λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Νέου Ηρακλείου Αττικής), ενώ Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβε ο κ. Εμμανουήλ Παπαδημητράκης (Συνταξιούχος Αστυνομικός, λαμπαδάριος Ι. Ναού Αγίων Γεωργίου και Μακαρίου Κορίνθου), εντυπωσιάζοντας με την άριστη επίδοσή τους, καθώς και οι τέσσερεις υποψήφιοι έλαβαν Άριστα παμψηφεί.

Στο τέλος των Εξετάσεων τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επεσήμαναν την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων και ευχήθηκαν στους νέους πτυχιούχους να έχουν καλή σταδιοδρομία στην διακονία του Ι. Αναλογίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, αφού μετέφερε τις ευχές και την πατρική ευλογία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά, που ο σκοπός της Σχολής για τέταρτη συνεχή χρονιά ευοδώνεται και οι νέοι Πτυχιούχοι ήδη εξυπηρετούν αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και ευρύτερα. Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την ευλογητή παρουσία τους στην Ι. Μητρόπολή μας και να εξάρει την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων, ευχόμενος οι νέοι Πτυχιούχοι να διέπονται από εκκλησιαστικό φρόνημα και κυρίως Ιεροψαλτικό ήθος, ταπείνωση και υπακοή, για να αποδίδουν τα ψαλλόμενα με σύνεση και συστολή συμφώνως με το «μήτε βοαίς ατάκτοις κεχρήσθαι, και την φύσιν προς κραυγήν εκβιάζεσθαι» (75ος κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου).

 

ΕΚ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

 

 

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ