ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΟΘΕΝΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΚΩΝ/ΛΕΩΣ, ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Μ. ΑΣΙΑΣ & ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΠΑΤΕΡΩΝ & ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΙΩΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

20230917_109.jpg

 

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου ετέλεσε την Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με την εντολή της Ι. Συνόδου για την μνήμη πάντων των εν Μικρά Ασία Νεομαρτύρων των μαρτυρησάντων κατά τα έτη 1918-1923 με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τους Εφημερίους του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννη Δελημπαλτά, π. Δημήτριο Στεργιόπουλο και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας, Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Τετράδης, υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Στρατού, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με αφορμή την μετάθεση της εορτής για την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, επεσήμανε την τραγική συγκυρία ο διαρκής θρήνος των απανταχού Ελλήνων για την Μικρασιατική Καταστροφή να συμπέσει με τις θεομηνίες που έπληξαν την Θεσσαλία. Και όταν κάποιος πονά χρειάζεται την συμπαράστασή μας, όπως ο Κύριος μας επάνω στον Σταυρό, δέχθηκε τη συμπαράσταση της Παναγίας και του ηγαπημένου Μαθητού Του. Ομοίως κι εμείς σήμερα συμπαραστεκόμαστε στα θύματα των θεομηνιών, όπως και σ’ αυτά του πολέμου και τους στηρίζουμε προσευχητικά με Θ. Λειτουργία, στην οποία χρησιμοποιήσαμε Ιερά Σκεύη και Ιερές Εικόνες που έφεραν, εν ώρα κίνδυνου, οι πρόγονοί μας από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Ας προσευχηθούμε θερμά και ας πράξουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, το καθήκον μας έναντι των αδελφών και των ηρώων μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτών που έφυγαν και ας έχουν κουράγιο αυτοί που κατεστράφησαν να συνεχίσουν με την συνδρομή μας!

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η Λυκειάρχης του Γ’ Λυκείου Κορίνθου κ. Ευαγγελία Σαζακλή, Φιλόγογος, η οποία έδωσε το μήνυμα της ημέρας. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο για τους απανταχού της γης τελειωθέντας Μικρασιάτες στο Ηρώο των Μικρασιατών.

Ας είναι η μνήμη Αυτών αιωνία!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ