ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΚΤΙΤΟΡΟΣ & Α’ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΡΧΙΜ. π. ΑΝΘΙΜΟΥ ΔΡΙΤΣΑ.

20230204_094916.jpg

Στην Ι. Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων μετέβη το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος προκειμένου να συμμετάσχει στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Κτίτορος και πρώτου Καθηγουμένου της ως άνω Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Ανθίμου (κατά κόσμον Αλεξάνδρου Γ. Δρίτσα), κατά σάρκα θείου, αδελφού του πατέρα, του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος, έλαβε δε μέρος στο Παραστάσιμο, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος, και με την συμμετοχή ιεροφορεμένων 18 Ιερέων (Ηγουμένων, Αρχιμανδριτών και Πρεσβυτέρων), 4 Διακόνων και πολλών άλλων συμπροσευχομένων Πρεσβυτέρων και Διακόνων.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο οποίος ομίλησε με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, επισημαίνοντας ότι κλείνει ο κύκλος των εορτών της Ενανθρωπίσεως του Κυρίου μας και η Εκκλησία μας Τον προβάλλει Εκκλησιαζόμενο. Χαιρόμαστε γιατί η περίοδος του Νόμου έκλεισε και εισήλθαμε στην περίοδο της Χάριτος, προκειμένου κάθε άνθρωπος που θα πιστέψει και θα εργασθεί τις εντολές του Χριστού να σωθεί. Ειδικά εφέτος η περίοδος αυτή κλείνει με μια συγκυρία όπου προβάλλονται τρείς πρεσβυτικές, ιερατικές ή μοναστικές φυσιογνωμίες. Πρώτη είναι αυτή του Δικαίου Συμεών, δεύτερη αυτή του εορταζομένου σήμερον Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου και τρίτη αυτή του σεβάσμιου μακαριστού Γέροντος Ανθίμου. Θα αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να βάλλει κάποιος στην ίδια κατηγορία τον Άγιο Συμεών, τον Άγιο Ισίδωρο και τον μακαριστό Γέροντα Άνθιμο. Το τολμώ γιατί κι Αυτοί ήταν άνθρωποι όπως κι εμείς, ο αγώνας τους όμως τους κατέστησε Μεγάλους και Αγίους. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι μεγάλος και ο πατήρ Άνθιμος ο οποίος ως άνθρωπος, όχι αναμάρτητος, αλλά «προσδεχόμενος τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ» (Μαρκ. ιε΄, 23), έκανε μεγάλο αγώνα για τον εαυτό του, την Εκκλησία και όλους εμάς. Γλυκύτατος, πατρικότατος, στοργικότατος κυρίως όμως Ιερεύς, προσπάθησε να ενώσει την κάθε ψυχή, που προσέτρεχε σε αυτόν, με τον Θεό. Θα τολμήσω ακόμα να επαναλάβω τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που ομιλούν για τον Θεόν «ἡμεῖς ἀγαπῶμεν αὐτόν, ὅτι αὐτὸς πρῶτος ἠγάπησεν ἡμᾶς» (Α’ Ιω. δ΄,19). Έδωσε τα νιάτα του και την ζωή του ολόκληρη ο αείμνηστος Γέροντας στον Χριστό και την Εκκλησία Του, όπου κι αν εργάστηκε, κυρίως στην περιοχή των Καλαβρύτων και τα Μέγαρα, «άφησε εποχή»! Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι επιβάλλεται ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή που έχουν χαθεί τα πρότυπα να παραδειγματιστούμε από αυτά τα καλά παράδειγμα γι᾿ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ· να προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, να παραδειγματιστούμε και να λάβουμε την ευχή του αειμνήστου Γέροντα κυρίως οι διάδοχοί του εδώ στην Ι. Μονή ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος Πανοσ. Αρχιμ. π. Προκόπιος Γεωργίου, ο οποίος και ανέλαβε χρέη Ηγουμένου, και οι Πατέρες της Μονής.

Στο Ιερό Μνημόσυνο εκτός από τους Κληρικούς, Μοναχούς και Μοναχές και πλήθους Πιστών από τα Μέγαρα, Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Αθήνα, Λουτράκι, Αιγιάλεια, Πάτρα κ.λ.π., που κατέκλυσαν την Ι. Μονή, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Γρηγόριος Σταμούλης, ο πρώην Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μεγάρων.

Επί του τάφου του μακαρίου Γέροντος ετέλεσαν Τρισάγιον ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμ. π. Προκόπιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, παρέστησαν ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Μοναχοί της Ι. Μονής, συγγενείς του Γέροντος και πλήθος κόσμου.

            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ