Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

 

20230524_074204.jpg

 

Την Θεία Λειτουργία της αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος σήμερα Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Κορίνθου – Λουτρακίου, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια. Στην Θ. Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Πρόδρομος Λαυρεώτης και ο συνοδός του Μοναχός Αγάθων Λαυρεώτης, οι οποίοι φιλοξενούνται από τον Ποιμενάρχη μας.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος με περιεκτικό, κατανοητό και απολύτως θεολογικό λόγο αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των Κυριακών μετά το Πάσχα, δηλαδή, του Θωμά, των Μυροφόρων, του Παραλύτου, της Σαμαρείτιδος και του Τυφλού. Επεσήμανε ότι πίσω από κάθε τιμώμενη προσωπικότητα αυτών των Κυριακών, η Εκκλησία μας τοποθετεί τον κάθε ένα Πιστό ξεχωριστά που συνεχίζει την ζωή του μιμούμενος τις Μυροφόρες, λαμβάνοντας τον Χριστό σαν τον Θωμά, σηκώνεται από την παραλυσία της αμαρτίας όπως ο Παράλυτος, λαμβάνει το «ύδωρ το ζων» συνομιλώντας με τον Χριστό όπως η Σαμαρείτιδα και βρίσκει το φως των πνευματικών οφθαλμών του όπως ο Τυφλός. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος κάνει τον Χριστό παρόντα, σε κάθε Ι. Μυστήριο, σε κάθε Θ. Λειτουργία και στο πρόσωπο κάθε συνανθρώπου μας που είναι αδελφός του Κυρίου μας και δικός μας αδελφός. Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να λυπούμεθα που ο Κύριος φεύγει για να Αναληφθεί, αφού δεν φεύγει από κοντά μας αλλά φεύγει μένοντας και μένει φεύγοντας και εν ετέρα μορφή συνεχίζει να είναι μαζί μας και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στο διαρκές Πάσχα!

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Θωμαΐδη αναφέρθηκε στην κατακλείδα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος «οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ᾿ ἵνα σώσω τὸν κόσμον» (Ιω. ιβ΄, 47). Εάν εύλογα διερωτηθεί κάποιος γιατί ο Χριστός δεν θα μας κρίνει έρχεται ο ίδιος ο Χριστός με την επί της γης παρουσία Του, να διδάξει, να προσφέρει, να θυσιαστεί και να χαριστεί δεχόμενος και τον πρώτο και τον τελευταίο, αρκεί να ακούσει από τα χείλη μας το «Χριστός Ανέστη», να Τον πιστεύσουμε και να ακολουθήσουμε τα Αναστάσιμα ίχνη Του. Τότε, ο Κύριος ελεύσεται «κρῖναι ζῶντας καί νεκρούς» και εμείς θα απολογηθούμε εάν τον εμπιστευτήκαμε και εάν προσπαθήσαμε να είναι ο μόνος Κύριος και Θεός μας. Αυτό μας προσφέρει κάθε χρόνιο το «τριώδιο των ρόδων», την χαρά και την ελπίδα της Αναστάσεως ξεπερνώντας τις δυσκολίες, υπό την προϋπόθεση πάντοτε της προσπάθειας να ζούμε υπό το θέλημά Του!

 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ