Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ Ι. ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

 

20231205209.jpg

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το απόγευμα της Τρίτης, 5 Δεκεμβρίου 2023, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και Ιερείς από την Κόρινθο και άλλες πόλεις.

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε, κατ’ εντολή του Ποιμενάρχου μας, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Νικόλαο και στις αρετές που Τον κοσμούσαν σύμφωνα με το απολυτίκιο Του, δηλαδή, την ακράδαντη και ακλόνητη πίστη Του, την ασκητική εγκράτεια και την ελεημοσύνη, αρετές που πρέπει να κοσμούν κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. Ο π. Αρκάδιος τόνισε ιδιαίτερα και την σημασία της φιλανθρωπίας, στην οποία η Ι. Μητρόπολή μας είναι πρωτοπόρος πανελληνίως. Ο Έρανος της Αγάπης, που διεξάγεται από την Ι. Μητρόπολή μας ετησίως αυτή την περίοδο, πριν από τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων έχει αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των εμπερίστατων αδελφών μας που έχουν την ανάγκη μας και οφείλει να τύχει της αγάπης, της φροντίδας και της υποστήριξης όλων μας.

Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου εξέφρασε τις ευχές του για υγεία και δύναμη στους παριστάμενους Πιστούς προτρέποντάς τους να έχουν Πίστη και να αγωνίζονται να αποκτήσουν στην ζωή τους τις αρετές των Αγίων μας. Τόνισε ότι, οι Πιστοί με την χάρη του Θεού και την προσπάθειά τους μεταβάλλονται από απλοί άνθρωποι σε ανθρώπους του Θεού που ομοιάζουν στον Άγιο Νικόλαο και να γίνουν της νίκης επώνυμοι, δηλαδή, να νικήσουν τον κακό τους εαυτό, τον διάβολο και τον κόσμο και να μεταβληθούν σε ανθρώπους γεμάτους αγάπη, καλοσύνη, κατανόηση και αλληλεγγύη. Ολοκληρώνοντας, δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Προϊστάμενο του Ι. Ναού π. Νικόλαο Μπιθαρά, στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, στους Λιμενικούς, στον κ. Νικόλαο Ταγαρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ένταξη και υλοποίηση σημαντικών έργων για την Μητροπολιτική μας περιφέρεια και στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κορίνθιου κ. Νικόλαο Σταυρέλη.

 

 

 

Την επόμενη ημέρα Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε πανηγυρικά ο όρθρος και η Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Δημητρίου Παπαγεωργίου, Εφημερίου του Ι. Ναού, του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια και συμπροσευχομένου του Προϊσταμένου π. Νικολάου Μπιθαρά.

Στο κήρυγμά του ο π. Άνθιμος εστίασε στον βίο του Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ο Άγιος υπήρξε εγκρατείας διδάσκαλος. Κάλεσε τους πιστούς να έχουν εγκράτεια, να απέχουν από ακάθαρτους λογισμούς, να σταματήσουν τα έργα της αμαρτίας, να αποξενωθούν από τα πάθη και τις πονηρές επιθυμίες, βάζοντας ως αρχή της πνευματικής τους ζωής την αρετή της εγκράτειας. Τέλος, αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στον εορτάζοντα Λιμενάρχη Κορίνθου, Πλοίαρχο κ. Νικόλαο Παπακωνσταντίνου και στην αντιπροσωπεία του Λιμενικού Σώματος Κορίνθου, στον Αρχηγό Φρουράς Κορίνθου και Διοικητή Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, Ταξίαρχο κ. Ιωάννη Οικονόμου, στον Αστυνομικό Διευθυντή Κορινθίας κ. Χαράλαμπο Τετράδη, στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαο Βυτινιώτη, στον Δήμαρχο Κορίνθου κ. Βασίλειο Νανόπουλο και στον Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Νικόλαο Σταυρέλη στους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Αναστάσιο Γκιολή και κ. Αθηνά Κόρκα, προέτρεψε τους παριστάμενους Πιστούς να γίνουν μαθητές του Αγίου Νικολάου να διδαχθούν από Αυτόν την εγκράτεια και να προσπαθήσουν να προοδεύσουν σ᾿ αυτήν, ώστε να αριστεύσουν και να κατακτήσουν την Βασιλεία του Θεού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ