ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ                                                  Αθήνα  ΙΟΥΝΙΟΣ  2012

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η Αδελφότης Ψαριωτών Κορινθίας, 11 μηνών δικαστικώς αναβιώσαν πολιτιστικό σωματείο των εκτός Ψαρίου Ψαραίων, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου (3.6.2012), ημέρα ανάμνησης των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος, τέλεσε στο - Ιερό Χωριό - Ψάρι Στυμφαλίας αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκτός Ψαρίου διαβιούντων Ψαραίων ημών αδελφών και μνημόσυνο εις μνήμην των εκτός Ψαρίου προαπελθόντων Ψαραίων ημών αδελφών. Την παραμονή, ημέρα Σάββατο, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου μετά περιφοράς στο χωριό Ψάρι. Στην πανηγυρικό αυτό εσπερινό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ψαραίου ιερέα του Μπασίου (Δροσοπηγής) και του Ψαρίου πατρός Ευαγγέλου Νάκου, συλλειτούργησαν επτά επιπλέον ιερείς, και δη οι αιδεσιμώτατοι Δημήτριος Ζούζιας, ιερέας των Αηδονίων (Μπότσικα), που κατάγεται από το Γυμνό (Φαρμακάς),  Αναστάσιος Καλαντζής, ιερέας του Ασπροκάμπου, που κατάγεται από τον Ασπρόκαμπο,  Σπυρίδων Κασμάς, ιερέας των Καλλιάνων, που κατάγεται από τη Στυμφαλία (Ντρίζα),  Αναστάσιος Κόρακας, ιερέας του Γαλατά, που κατάγεται από το Γαλατά,  Βασίλειος Μαργιάννης, ιερέας του Πετρίου, που κατάγεται από τον Ασπρόκαμπο,  Αναστάσιος Μπενέκoς, ιερέας της Αρχαίας Νεμέας (Ηράκλειο) και  Ηλίας Ραυτόπουλος, ιερέας του Κεφαλαρίου (Ντούσια).

Την Κυριακή συλλειτούργησαν ο αιδεσιμώτατος Ευάγγελος Νάκος και ο πανοσιολογιώτατος (αρχιμανδρίτης) 'Ανθιμος (εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου - όπου παρέστη εκπροσωπώντας τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Διονύσιο, μετ' αποδοχή αιτήματός μας). Στην πανηγυρική θεία λειτουργία της Κυριακής και των ειδικών λειτουργιών (αρτοκλασία + μνημόσυνο) παρέστησαν ο Ψαραίος Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Λέγγας του Μάρκου εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Κορινθίας της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας Ευάγγελος Καρακούσης, από το Καλλιάνι και ο Ψαραίος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Λέγγας του Γεωργίου εκ μέρους του Δήμου Σικυωνίων, ο Πρόεδρος του συλλόγου των Λαυκιωτών  Κων/νος Λουμάνης, ο Πρόεδρος του συλλόγου των Ασπροκαμπιτών με πολλούς ασπροκαμπίτες  Παναγιώτης Παπαδόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου των απανταχού Ψαριωτών Κορινθίας, Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου και ο αιωνόβιος (97 ετών) Ψαραίος Χημικός (πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης του ΠΡΟΤΥΠΟΥ Φροντιστηρίου στην Αθήνα, όπου συμπλήρωσαν τις γνώσεις τους οι θετικής κατεύθυνσης υποψήφιοι φοιτητές της προηγούμενης  60ετίας)  Ανδρέας Παπαγεωργίου.

Κατά την διάρκεια της τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών της Κυριακής έξωθεν του Ιερού Ναού και στον προαύλιο χώρο αυτού έλαβε χώρα η προβολή - μέσω βιντεοπροβολέα - της κασσέτας του 1992, που απεικόνιζε την πρώτη έλευση της Ιερής Κάρας του Αγίου - προ εικοσαετίας - που φυλάσσεται από το 1554 στα Μετέωρα, στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου.  Στην επιτυχή λειτουργία του δρώμενου αυτού συνέδραμαν οι Ψαραίοι (Βασίλειος Πανόπουλος του Γεωργίου, Ιωάννης Δούρος του Φωτίου, Δημήτριος Σπυρίδων του Τηλεμάχου, Δημήτριος Λέγγας του Χρήστου και Κων/νος Αλεξόπουλοος του Γεωργίου).

Την όλη εκδήλωση της Κυριακής κάλυψε με βιντεοκάμερα ο Ψαραίος φωτογράφος της Κορινθίας Κων/νος Αλεξόπουλος του Γεωργίου, που ήταν ο δημιουργός και της κασσέτας του 1992.

Τέλος, η Αδελφότης παρέθεσε επίσημο γεύμα με τοπικούς μεζέδες (γουρουνοπούλα + κοκορέτσι) προς τιμή των επισήμων προσκεκλημένων.

Η Αδελφότης Ψαριωτών Κορινθίας ευχαριστεί όλους τους πιστούς που παρέστησαν κατά τις 2 ημέρες, 2 και 3 Ιουνίου 2012, και υπόσχεται ότι κάθε χρόνο θα τελούνται αυτές οι ειδκές λειτουργίες (αρτοκλασία και μνημόσυνο) την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και θα συνοδεύονται με πολλά δρώμενα. Ραντεβού την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου του 2013.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΣΠΥΡΙΔΩΝ