«Ζ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2013» ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’, ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΙ᾿ ΕΦΕΤΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

DSC03168Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο και Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου και φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι᾿ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα της 28ης Ιουνίου και ώρα 7.00 μ. μ. με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καθώς καί των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ,  Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στον Συνοδικό  Εσπερινό προσέδωσε χάρη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ψάλλοντας το «Εργαστήρι Ψαλτικής» υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Αθ. Παϊβανά.

O Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, προσφώνησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, ευχαριστώντας τόσο αυτόν όσο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου υπό τον τίτλο «Ζ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2013». Κατά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συνδέοντας την Πανηγυρική Εορτή του Απ. Παύλου με την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής η οποία εφέτος συνέπεσε να αποδίδεται κατ’ αυτήν την ημέρα, κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Θεία Πρόνοια και να αγωνίζονται στην ζωή με το ήθος, τον φωτισμό και την πνευματικότητα που αρμόζει σε Χριστιανούς, όχι μόνο όσο διαρκεί η περίφημη κρίση που διερχόμαστε αλλά και πάντοτε.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή Του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση και τους καλούς του λόγους και αφού συνεχάρη τους πιστούς για την πάνδημη συμμετοχή τους χαρακτηρίζοντάς την ως θαυμαστό γεγονός και «όπλο» για την Εκκλησία μας, κήρυξε τον Θ. Λόγο  αναφερόμενος στον Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο. Εν συνεχεία απαντώντας στο ερώτημα του Σεβ. Ποιμενάρχου μας «τι ποιήσωμεν»; ώστε να εξέλθουμε από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ζήτησε να προτάξουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδος μας. Πάνω από κόμματα, ατομικά συμφέροντα, ιδιοτελείς αντιλήψεις και προσωπικές σκοπιμότητες. Έτσι, ενωμένοι θα παρουσιασθούμε πιο δυνατοί, γεμάτοι ελπίδα και θα αντιμετωπίσουμε μέσω της έμπρακτης μετανοίας που κήρυξαν ο Απ. Παύλος και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής την πολυσχιδή κρίση της εποχής μας. Εξάλλου δεν είμαστε ξένοι ως λαός σε τέτοιου είδους κρίσεις, αφού από την απελευθέρωση του 1821 και εντεύθεν έχουμε αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, που ευγενώς παρεχώρησε η Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου, με την φροντίδα του Ανωτέρου Διοικητού Φρουράς Κορίνθου Ταξιάρχου κ. Μηνά Παπαδάκη καθώς και η επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Αποστόλου  Παύλου του και πολιούχου μας, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.DSC03138IMG 3523IMG 3679IMG 3553