«Θ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2015» ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

 

101 510586

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο και Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο. Το απόγευμα και ώρα 7:00 μ.μ. με επισημότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, καθώς και των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ρούσσε κ. Ναούμ, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού, προσφώνησε τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου β’, Συνοδικό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, ευχαριστώντας τόσο αυτόν όσο και τους υπολοίπους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου υπό τον τίτλο «Θ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2015».

Ο Συνοδικός Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση αλλά και για τον επί σειρά ετών επιτυχή εορτασμό της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου και μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου β’, ο οποίος απουσίασε εκτάκτως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στο μεστό θεολογικών νοημάτων κήρυγμά του ομίλησε για τον Απ. Παύλο και την σχέση του με τον Χριστό χρησιμοποιώντας την φράση του Ιερού Χρυσοστόμου «στόμα Παύλου, στόμα Χριστού». Επεσήμανε δε, ότι για όλους τους χριστιανούς η σπουδαιότερη ημέρα της ζωής τους δεν είναι ούτε η ημέρα της γεννήσεως τους, ούτε η ημέρα του γάμου τους, ούτε η επίκαιρη ημέρα της επιτυχίας τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ούτε οποιαδήποτε άλλη ημέρα, παρά μόνον η ημέρα που γνωρίζουν τον Χριστό. Ο Απ. Παύλος αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτής της απόψεως καθώς η ημέρα εκείνη κατά την οποία πορευόμενος για την Δαμασκό γνώρισε τον Χριστό ήταν αφενός η σημαντικότερη ημέρα της ζωής του και αφετέρου μία από τις ιστορικότερες ημέρες της Χριστιανοσύνης, αφού αυτή η ημέρα ήταν αυτή που τον κατέστησε «Σκεύος Εκλογής».    

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, καθώς και η επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου του και πολιούχου μας, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου και Νίκωνος του νέου, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

Άξια προσοχής υπήρξε η ραδιοφωνική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και η ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα Romfea.gr μέσω του διαδικτυακού καναλιού intv.gr. Στις διευθύνσεις αυτών αλλά και όλων των υπολοίπων Μέσων Ενημέρωσης που παρέστησαν η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της.

 

 

101 510594

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ