Άρθρα

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ, ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ.

 

101 4360

 

Την Δευτέρα το απόγευμα, 22 Ιουνίου 2015, στον αύλειο χώρο του Ιστορικού Μητροπολιτικού Οικήματος και με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας των Ιερών Λειψάνων των Αγίων της Κορινθίας, πριν να γίνει η υποδοχή αυτών στα προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, τελέσθηκε, χωρίς ξεχωριστούς εντυπωσιασμούς, ο Αγιασμός για την επίσημη επαναλειτουργία των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ιστορικού Επισκοπείου της στον χώρο, που λειτουργούσαν αυτά επί 76 ολόκληρα χρόνια.

Τον Αγιασμό τέλεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενοι από τον Επίτιμο Πρωτοσύγκελλο και πολιό Γέροντα π. Νεκτάριο Μαρμαρινό, τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Κάλλιστο Ροδόπουλο, Δ/ντη Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον Ιεροκήρυκα και τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και παρευρέθηκαν όλος ο Εφημεριακός Κλήρος, αντιπροσωπείες των Μοναστικών Αδελφοτήτων, μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ι. Μητροπόλεως, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Βασίλειος Νανόπουλος και όσοι πληροφορήθηκαν από τις δημοσιεύσεις – αναρτήσεις το γεγονός και θέλησαν να συμπροσευχηθούν, αφού προσκλήσεις δεν εστάλησαν. Στον Αγιασμό έψαλαν χορωδοί εκ των μελών της Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Ήταν μια σεμνή και συγκινητική τελετή ιδιαίτερα για πολλούς εκ των Κληρικών μας, οι οποίοι στο συγκεκριμένο χώρο είχαν περάσει ένα μέρος των νεανικών τους χρόνων σαν σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου, αλλά και για τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, ο οποίος μόχθησε και πολύ κοπίασε για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του κτιρίου, που ανοικοδόμησε και παρέδωσε στους Κορινθίους ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κορίνθου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Αντιβασιλεύς κυρός Δαμασκηνός Παπανδρέου σε δίσεκτα και μετασεισμικά για την Κορινθία χρόνια.

Εμπνευσμένα ομίλησαν: 1) Ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αγάπιος Δρίτσας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος, με την γνωστή του ικανότητα, μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ευχαρίστησε και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο για τους ατρύτους κόπους και τις πολλές θυσίες του, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στον χώρο τους, 2) Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μετά λυρισμού και ιδιαίτερης συναισθηματικής φορτίσεως συνεχάρη τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, αναφερόμενος στις αρετές, τα προτερήματα και τις ικανότητες που τον διακρίνουν και 3) ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του, ώστε να πραγματοποιηθεί το από της εγκαταστάσεώς του στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου όραμά του.

Επακολούθησε το καθιερωμένο «κέρασμα» και η ξενάγηση των παρευρεθέντων στον χώρο των Γραφείων.

Στην συνέχεια και ώρα 20.30’, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλου του Ι. Κλήρου και των Μοναχικών Ταγμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και των τιμών, που απέδωσε το στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, μέσα σε κλίμα ευλαβείας και στα πλαίσια των «Θ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2015» η υποδοχή των Ι. Λειψάνων εκ των Αγίων της Κορινθίας και συγκεκριμένως των Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου και Ιάσονος, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής και της Ι. Εικόνος πάντων των εν Κορινθία Αγίων.

Ευθύς αμέσως τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, παρισταμένου του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και συμμετεχόντων των Ιερέων της Μητροπόλεώς μας και επακολούθησε η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορίνθω Αγίων, στην οποία προεξήρχε και πάλι ο προσκεκλημένος από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας Ιεράρχης Σεβ. Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Στην Υποδοχή και την Ι. Αγρυπνία έψαλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη.

Η αθρόα συμμετοχή των πιστών και σ’ αυτήν την εκδήλωση των «Θ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2015» απετέλεσε έκφραση ευλαβείας, τιμής και σεβασμού σε όλους τους εν Κορινθία Αγίους, που είναι οι εύχυμοι αγιοπνευματικοί καρποί της Ευαγγελικής σποράς του Αποστόλου Παύλου, αλλά και ευκαιρία για τον αγιασμό των Χριστιανών μας.

Πριν την απόλυση της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεβ. Μητροποίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στους αγρυπνήσαντες πιστούς πλουσία την ευλογία του Θεού δια πρεσβειών του Πρωτοκορυφαίου Παύλου και των λοιπών Κορινθίων Αγίων ως και στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ο οποίος με την σειρά του αντιφώνησε με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος για την ευλογητή παρουσία του, τους λόγους και την αγάπη του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τα μέλη της χορωδίας για την ψαλτική τους επιδεξιότητα και τους πιστούς για την ευλαβή συμμετοχή τους.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ