Άρθρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 15ΕΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΩΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

 

XALK1

Με αισθήματα υιικού σεβασμού προς τον πνευματικό Πατέρα και Επίσκοπό της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, η Τοπική κατά Χαλκίδα Εκκλησία τίμησε την δέκατη Πέμπτη (15η) επέτειο από την ενθρόνιση του στην ιστορική Καθέδρα της Τοπικής Εκκλησίας, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 το πρωί, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, όπου από την προηγούμενη ημέρα φιλοξενούνται τά Ιερά Λείψανα των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εκ της Νήσου Λέσβου.

Στην χαρά της Τοπικής Εκκλησίας προσήλθαν και οι εξ Αυτής προερχόμενοι και διακονήσαντες εκ νεότητός τους Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Κορίνθου κ. Διονύσιος, οι οποίοι διατηρούν φιλία δεκαετιών με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος, στον οποίον χοροστάτησε ο άγιος Χαλκίδος, ενώ εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή και πολλών Ιερέων, εκ της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος τέλεσε και το μυστήριον της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του επί πενταετία πιστού και αφοσιωμένου Πρωτοδιακόνου του π. Νεκταρίου Ευγενικού.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του και με αφορμή το βασικό άμφιο του πρεσβυτέρου, το επιτραχήλιο, κάλεσε το νέο Πρεσβύτερο να παραμείνει πιστός στον «ζυγό του Χριστού», ο οποίος είναι «χρηστός», ενώ του υπενθύμισε την ελπιδοφόρο οδό της ταπεινώσεως και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Παράλληλα διεκήρυξε ενώπιον της Εκκλησίας την ευγένια και την συνέπεια του νέου Διακόνου στο καθήκον, καθώς και το λαμπρό ήθος του, ενώ τον ευχαρίστησε και για την αφοσίωση, την οποία επιδεικνύει όλα τα έτη της διακονίας του.

Η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας που παροικεί στη Χαλκίδα έδωσε το απαραίτητο «σύμψηφό» της για τον νέο Πρεσβύτερο π. Νεκτάριο, βροντοφωνάζοντας το «Άξιος» κατά την διάρκεια της χειροτονίας του, αφού ο π. Νεκτάριος είναι ιδιαιτέρως αγαπητός σε όλους τους χριστιανούς για την ευγένεια των τρόπων του, την εσωτερική του καλλιέργεια και την συνεπή προς το θέλημα του Θεού ζωή του.

Ο νέος Πρεσβύτερος π. Νεκτάριος κήρυξε και τον θείο λόγο, πολύ όμορφα, κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, εστιάζοντας την ομιλία του σε τρία γεγονότα: στο μαρτύριο της Αγίας Τατιανής, στην εορτή των Θεοφανείων και στην επέτειο του Επισκόπου.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον π. Νεκτάριο στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, ενώ ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός του Θεού επιδοκίμασε και την χειροθεσία με το «Άξιος», που δόνησε τους θόλους του Ιερού Ναού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ευχήθηκε και εκείνος με πολλή αγάπη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο ο οποίος σαν αυτή την ημέρα (12 Ιανουαρίου), πριν 15 χρόνια (2002), ενθρονίσθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ως Επίσκοπος.

Ο άγιος Χαλκίδος αντιφωνώντας, ευχαρίστησε τους δύο αγίους Αρχιερείς Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και Κορίνθου κ. Διονύσιο για την χαρά της παρουσίας τους, τους Ιερείς που πληθωρικά προσήλθαν και συμμετείχαν στην χαρά της χειροτονίας του π. Νεκταρίου, ενώ απευθυνόμενος προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, τους παρακάλεσε να προσεύχονται διαρκώς στο Θεό για εκείνον ώστε, όσα καλά με πολλή αγάπη λέγονται για εκείνον, ο ίδιος να αγωνίζεται για να τα εφαρμόζει προς δόξαν Θεού και πνευματική ωφέλεια των πιστών της Εκκλησίας μας.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Γερογιάννης και κ. Στυλιανός Καραβάς, πλαισιούμενοι και από άλλους ιεροψάλτες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Ιερομαρτύρων θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας μέχρι τις 25 ?ανουαρίου, ενώ σ’ αυτό το διάτημα θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες, Ιερές Αγρυπνίες, Κηρύγματα και πνευματικές ομιλίες κ.λπ., τα οποία θα μεταδίδονται και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7).

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ imchalkidos.gr