Άρθρα

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΛΟΥΝΤΒΙΧ - MAXIMILIANS ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

DSCN2317

 

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

 

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΛΟΥΝΤΒΙΧ - MAXIMILIANS

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ

 

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

 

«ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».

 

Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 15 Ορθόδοξους φοιτητές, (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψηφίους διδάκτορες) του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Λούντβιχ – Μaximilians, με επικεφαλής τον καθηγητή της Βιβλικής Θεολογίας Dr. Νικολακόπουλο Κων/νο επισκέφθηκαν την Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016, μνημεία της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου αλλά και της πόλεως γενικότερα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ετήσιου βιωματικού Σεμιναρίου, που διοργανώνει το Ίδρυμα. Το θέμα του φετινού Σεμιναρίου είχε τον τίτλο «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» ενώ το αντίστοιχο περσινό είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτμο με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Σύνδεσμος με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης και συνοδός, διοργανωτής και ξεναγός ο Λέκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και βιβλικός Θεολόγος, καθηγητής κ. Αντωνόπουλος Αθανάσιος.

Η περιήγηση των φιλοξενουμένων ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο του αρχ. Λιμένος των Κεγχρεών, στον οποίο τους ξενάγησε ο καθηγητής κ. Αντωνόπουλος, ενώ στο Forum της Αρχ. Κορίνθου την δίωρη ενημέρωση ανέλαβε ο Δ/ντής του Παραρτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών Dr. Gay Santers.

Στην συνέχεια, η επιστημονική ομάδα μεταφέρθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχ. Κορίνθου «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, όπου αρχικώς δόθηκε ένα κέρασμα και ακολούθως πραγματοποιήθηκε δίωρο σεμινάριο στην Γερμανική γλώσσα. Αμέσως μετά την λήξη του Σεμιναρίου παρατέθηκε γεύμα, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, στο οποίο παρακάθισαν και οι υπεύθυνοι ιερείς του Προσκυνήματος π. Πέτρος Τζέκος και π. Νικόλαος Πολύζος, με τον πρώτο να μεταφέρει εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στους φοιτητές και τους καθηγητές τις Αρχιερατικές του ευχές καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στην ευόδωση τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών. Επίσης, παρακάθισε στην τράπεζα και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας Dr. Ιωάννης Φειδάς, ο οποίος έχοντας σπουδάσει στη Γερμανία και γνωρίζοντας άριστα την Γερμανική γλώσσα καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Οι καθηγητές και οι φοιτητές αντιφωνώντας ευχαρίστησαν στο πρόσωπο των Ιερέων, Εφημερίων της Αρχαίας Κορίνθου, τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την θερμότατη υποδοχή στο Συνεδριακό Κέντρο καθώς και για την αβραμιαία φιλοξενία.

Ακολούθως, προσεφέρθησαν δώρα εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου σε όλους τους παρισταμένους και αναχώρησαν για την προγραμματισμένη επίσκεψη στην πρωτοχριστιανική Βασιλική του Αγ. Λεωνίδη (5ος αι.), στο αρχ. λιμάνι του Λεχαίου. Εκεί την ξενάγηση ανέλαβε ο μεταπτυχιακός Θεολόγος καθηγητής και συνεργάτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Νεκτάριος Μετζάκης, με τους φοιτητές να μένουν έκθαμβοι τόσο από την αίγλη και το μεγαλείο του  μοναδικού αυτού σε μέγεθος μνημείου, όσο και από την αρχιτεκτονική και λειτουργική του σημασία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία σε μια επόμενη επίσκεψή τους να παρευρεθούν σε μια αρχαιοπρεπή Θ. Λειτουργία στον ιερό αυτό χώρο.

Η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε την περιήγησή της στην Ι. Μητρόπολή μας επισκεπτόμενη για προσκύνημα την Ι. Μονή του Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου, όπου ξεναγήθηκαν από τον Θεολόγο-Εκπαιδευτικό κ. Γεραρή Ηλία και την Ηγουμένη της Ι. Μονής, Ιωάννα μοναχή. Μετά το πέρας της ξεναγήσεως προσεφέρθη καφές και γλυκό και οι φοιτητές με τους καθηγητές τους αναχώρησαν ενθουσιασμένοι για την Αθήνα ευχαριστώντας ολόθερμα για την επιτυχία του βιωματικού αυτού Σεμιναρίου που επετεύχθη χάρη και στην ζεστή φιλοξενία και την ευγενική συμπαράσταση της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.  

DSCN2297

DSCN2302

DSCN2314

DSCN2322