ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

DSC00249

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σουλίου λειτούργησε χθες Κυριακή, του Τελώνη και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2020, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Άγγελο Λιάκη και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Δημήτριο Μπαλλά.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή τονίζοντας ότι, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας θέσπισαν αυτή την ευλογημένη περίοδο του Αγίου Τριωδίου προκειμένου να προετοιμάσει τους πιστούς, μέσω της ειλικρινούς μετάνοιας, να εισέλθουν στο «στάδιο των Αρετών», την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Διευκρίνισε ωστόσο ο Ποιμενάρχης μας ότι για να οδηγηθεί κανείς στην μετάνοια χρειάζεται αποφασιστικότητα, ώστε να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί την αμαρτωλότητα του και ακολούθως να οδηγηθεί στην μετάνοια. Απαραίτητη επομένως προϋπόθεση για τους πιστούς είναι να εντείνουν τις προσευχές τους και να μετέχουν στις Ι. Ακολουθίες, αυτής της περιόδου, προκειμένου να βιώσουν τα Άχραντα πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 

DSC00284

 

Ευθείς αμέσως το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, μετά της συνοδείας του, μετέβη στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο χωριό Μάννα, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου, προκειμένου να τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Εφημέριου του χωριού Αιδεσ. π. Αλεξάνδρου Γκανά. Ο εκλιπών Πρωτοπρεσβύτερος γεννήθηκε το έτος 1937 στο Μάννα, χειροτονήθηκε Διάκονος την 14ην Ιανουαρίου 1980 και Πρεσβύτερος την 15ην Ιανουαρίου του ίδιου έτους, στον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, της τότε Ιερατικής Σχολής Κορίνθου και έως της εκδημίας του διηκόνησε ως Εφημέριος στον ως άνω Ι. Ναό. Πνευματικός έγινε το έτος 1993 και Πρωτοπρεσβύτερος το έτος 2000 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα (1965-2006). Ήταν πατέρας δύο (2) τέκνων και «κατέλειπεν μαρτυρίαν αγαθού και ταπεινού Λευΐτου». Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η θερμή εκδήλωση των συλλυπητηρίων συναισθημάτων του ποιμνίου προς τον επί σειρά ετών πνευματικό τους πατέρα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

IMG 0257

 

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία και το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Χρήστου Μαρμαρά, στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Άγιος Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Δημήτριο Καρυοφύλλα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Στον λόγο του προς τους πιστούς ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή τονίζοντας ότι ο ταπεινός άνθρωπος ευλογείται από τον Θεό και του δίδει πλούσια την χάρη Του. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και ευχήθηκε αυτή η περίοδος του Αγίου Τριωδίου να χαρακτηρίζεται από «τελωνική» προσευχή γεμάτη από μετάνοια, αυτομεμψία και ταπείνωση, ώστε να προσελκύσει την χάρη και το έλεος του Θεού!     

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ