Ο ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΙΜ. π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

 

DSC08443

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη συνάντηση της ειδικής σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες: θέμα πίστης ή λογικής;».

Ο π. Ιωάννης, με την απαραίτητη λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος ευαισθησία και επιδεξιότητα κατάφερε να αγγίξει τις χορδές της ψυχής των ακροατών του και να προβληματίσει σχετικά με την στάση την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι στα άτομα με ειδικές.Πιο συγκεκριμένα ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στον μεταπτωτικό άνθρωπο, ο οποίος εξαιτίας της φιλαυτίας και του εγωισμού του αρνείται τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες ή θέλει να τους θέσει στο περιθώριο.Αγνοεί όμως, ότι η αγάπη του Θεού τους τοποθέτησε ανάμεσα μας ώστε να μας ευαισθητοποιήσει στην διακονία της αγάπης και της προσφοράς.Δυστυχώς η κοινωνία μας στέκεται αρνητική και δεν επιθυμεί την ύπαρξη ατόμων που αποκλίνουν από τα στερεότυπα της ομαλότητας. Είναι θέμα πίστεως να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες για τον πνευματικό μας αγώνα, αφού με την διακριτική στάση μας γινόμαστε αφορμή να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις δυσκολίες τους. Έτσι χωρίς να αισθανόμαστε οίκτο ή ντροπή για τους ανθρώπους αυτούς κατανοούμε ότι το κριτήριο της πνευματικής μας προόδου είναι και η σχέση μας με τον «άλλον», τον διαφορετικό.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε με λόγους αγάπης τον γνωστό του από παλιά π. Ιωάννη Καραμούζη για την όμορφη τοποθέτηση και ομιλία του αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην ειδίκευση του στον τομέα της νοηματικής γλώσσας και την ποιμαντική προσφορά του στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κλείνοντας την πνευματική αυτή σύναξη σημείωσε ότι η Εκκλησία μας είναι ο χώρος,ο οποίος αγιάζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο.Επειδή ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού θα πρέπει στα πρόσωπα των αδελφών μας με τα ειδικά χαρίσματα να βλέπουμε τον ίδιο τον σαρκωθέντα Θεό και να τους εκφράζουμε με θέρμη την θυσιαστική αγάπη μας και την προσφορά μας.

 

DSC08437

DSC08439

 

DSC08441

DSC08448

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ ΤΗΣ Ι.Μ.ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες: Θέμα πίστης ή λογικής;».