Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

117 2659

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα (παραπλεύρως Επισκοπείου) η καθιερωμένη Κατηχητική σύναξη Πνευματικής Οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος και η Σύνοδος της Φραγκφούρτης».

Ο Σεβασμιώτατος ομιλητής με βαθύ πατερικό, εμπειρικό και Θεολογικό λόγο απέδειξε την σπουδαιότητα της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (787μ.Χ), γιατί αυτή φανέρωσε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως εκφράστηκε από τους Αγίους Πατέρας της Εκκλησίας μας στους Όρους όλων των Οικουμενικών Συνόδων. Αντίθετα, όσοι προσήλθαν στη Σύνοδο της Φραγκφούρτης (794μ.Χ) και κατεδίκασαν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, αποδοκιμάζοντας την τιμητική προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, διαφοροποιήθηκαν από αυτήν. Στην συνέχεια οι Πατέρες της Θ΄ Οικουμενικής Συνόδου (1351) κατεδίκασαν τον «σχολαστικισμό», που ξεκίνησε από την Σύνοδο της Φραγκφούρτης. Αυτό δείχνει, κατέληξε ο άγιος Ναυπάκτου, την διαφορά μεταξύ της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και της Συνόδου της Φραγκφούρτης, και ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας αλλά και στον Ησυχασμό, που ήταν η βάση της Θεολογίας τους.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος συνεχάρη εγκάρδια και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την βαθυνούστατη ομιλία του. Ακολούθησε συζήτηση και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας έκλεισε την πνευματική αυτή σύναξη λέγοντας ότι: «Εμείς οφείλουμε να μένουμε σε αυτά που παρελάβαμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας γιατί εκείνοι, με τον φωτισμό και την έλλαμψη του Αγίου Πνεύματος, μας βοηθούν στο να κατανοήσουμε τις αλήθειες της Πίστεως μας».

117 2648

117 2656

 

117 2657