Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Υπήρξαν, πράγματι, μεγάλες μορφές που πέρασαν από τον ιερό και ιστορικό τόπο της Ελλάδος, και με την σκέψη τους, την τέχνη τους, τις πράξεις και τα κατορθώματά τους επηρέασαν ή και σημάδεψαν κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά, την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.

Ξεχωριστή, ωστόσο, υπήρξε η παρουσία στον τόπο αυτό της μεγάλης μορφής του Απ. Παύλου, ο οποίος όχι μόνο επηρέασε την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, αλλά και στην κυριολεξία την αναδιαμόρφωσε. Σε μια εποχή επικίνδυνης ηθικής παρακμής και ξεπεσμού ο απ. Παύλος έδωσε πράγματι νέα φτερά στον Ελληνισμό σμιλεύοντας αθόρυβα μια νέα κοινωνία και θέτοντας τις βάσεις ενός καινούργιου κόσμου.

Ο απόστολος Παύλος είναι εκείνος, που πήρε στα χέρια του το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστού και το έκανε παγκόσμιο κτήμα. Είναι αυτός, που έβγαλε το κήρυγμα της σωτηρίας από τα στενά ιουδαϊκά πλαίσια και το μεταλαμπάδευσε στα έθνη. Γι᾿ αυτό και ονομάστηκε «απόστολος των Εθνών» και «ο πρώτος μετά τον Ένα». Στη δράση του οφείλεται η εξάπλωση του Χριστανισμού από την Ελλάδα και τον ελληνιστικό χώρο στην Ευρώπη και από εκεί στον κόσμο ολόκληρο˙ στο Ευαγγέλιο που κήρυξε αυτός βασίστηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, αυτός διέδωσε τις ιδέες περί ανθρωπισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας, δικαιοσύνης. Με την προσωπικότητά του, τη διδασκαλία και τη δράση του έχουν ασχοληθεί χιλιάδες χιλιάδες επιστήμονες, έχουν γραφτεί χιλιάδες τόμοι, υπάρχουν αυτήν την στιγμή εκατοντάδες έδρες σε εκαντοτάδες πανεπιστήμια σ᾿ όλον τον κόσμο που ασχολούνται με έρευνες γύρω από αυτόν και το έργο του, διεθνή συνέδρια διερευνούν τη σκέψη του. Μεγάλοι ζωγράφοι, μεγάλοι μουσουργοί, μεγάλοι λογοτέχνες εμπνεύστηκαν από αυτόν, μυριάδες πιστών τον τιμούν σε πλήθος ναών που είναι αφιερωμένοι στο όνομά του, όπως συμβαίνει και στη δική μας τοπική Εκκλησία της Κορίνθου.

Σ ᾿ αυτή τη μεγάλη μορφή του απ. Παύλου , ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, είναι αφιερωμένο το φετινό Ημερολόγιο 2009 της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου – θέτοντας ως ορόσημο τα 2.000 έτη από την γέννησή του – σε μια πρασπάθεια να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Βεβαίως, πτυχές μόνο του βίου και της θεολογίας του μπορούν να αναφερθούν στην σύντομη αυτή αναφορα˙ κι αυτό, γίνεται με τη βαθιά συναίσθηση ότι αποτίουμε φόρο τιμής εμείς τα έκγονα του απ. Παύλου προς τον πνευματικό μας γεννήτορα.